5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Siirt fıstıkçılık merkezi olma yolunda

VALİ ÇOLAK:

Siirt Valisi Musa Çolak kenti bir fıstıkçılık merkezi haline getireceklerini ve bu yönde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (İPA) Bölüm Başkanı M. Ali Yılmaz başkanlığındaki bir heyetin İPA kapsamında yaptıkları incelemelerin ardından Polis Evi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Vali Çolak, Siirt'in bir fıstıkçılık merkezi haline gelmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. İPA'da Siirt'ten iki önemli projenin kabul edildiğini belirten Vali Çolak, "İlimizin kalkınması tarım ve hayvancılık sayesinde olacaktır. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Siirt eskiden çok daha önemli bir konumdaydı. Eğitim ve ticaretti bölgenin merkezi konumundaydı. Amacımız ilimizi tekrar eski haline getirmektir. İlimizden İPA'ya yapılan başvurularından iki tanesi kabul edildi. Bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Bunlardan ilki fıstıkçılık entegre tesisidir.8.5 milyon avro tutarındaki bu tesiste, dünya standartlarında 28 çeşit ürün üretilecektir. Bu tesis faaliyete geçinceye kadar da fıstık üretimini arttırmaya çalışıyoruz" dedi.

Aydınlar (Tillo) ilçesinde turizmin altyapısının geliştirilmesine yönelik projenin de kabul edildiğini belirten Vali Çolak, bu proje ile yalnız Tillo ilçesinin değil, bütün kentin turizm alt yapısının gelişeceğini dile getirdi. Vali Çolak, şunları söyledi:

"İnanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan bu ilçemizde turizm altyapısı güçlendirilecek. Bu amaçla bazı tesisler de kurulacak. Tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılacak. Ancak bunlardan da önemlisi, bu sektörün yönetimidir. Bu konuda İspanya'da uygulanan bir yöntemi model olarak uygulamak düşünülüyor. Yani turizmin altyapısını ve tanıtımını yapmakla yetinmeyeceğiz. Bu arada özellikle fıstıkçılık projesine olan katkılarından dolayı Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum."

"ÜRETİMİ ARTTIRMALIYIZ"

Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan da yaptığı konuşmada kurulacak fıstıkçılık tesisisin aralarında Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) da ortak olacağı bir şirket aracılığıyla profesyonelce yönetileceğini belirtti. STSO Başkan Vekili F. Özgür Çalapkulu da bu projelerin ilin ekonomisi açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Çalapkulu, "Bu kadar önemli projelerin ilin ekonomisinden bir katkı sunulmadan gerçekleştirilecek olması ilimiz ekonomisi açısından çokönemlidir. Ancak, üretimi büyük ölçüde arttırmamız gerekir" diye konuştu.

Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu da, yaptığı konuşmada ilçelerinde büyük bir kabuk değişimi olduğunu anlattı. Vali Çolak'ın basın toplantısına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı heyeti ile Vali yardımcıları Yunus Sezer, Orhan Burhan, Emniyet Müdürü Recep Güven, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kurtuluş da katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 15:50:00
Güncelleme :6 Ekim 2010 Çarşamba 16:26:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?