4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Siirt köylerinde ekonomik kalkınma

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu'nda 2008 yılındaki bütçe görüşmelerini değerlendirerek, yapılan bütçe görüşmelerinde yatırımları arttırma gibi bir düşüncelerinin olduğunu söyledi.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'dan gelen ulusal ve yerel gazetecilerle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Misafirhanesi'nde bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, TBMM'de görüşülen 2008 yılı bütçe görüşmelerini değerlendirdi. Bakan Eker, bütçe görüşmelerinde yatırımları artırma gibi düşüncelerinin olduğunu belirterek, "Başbakan Yardımcımız Nazım Ekren ile birlikte Diyarbakır'da ekonomi ve finans alanında toplantılar yaptık. Alternatif finans kurumları üzerinde çalıştık. Bu çalışma son noktaya geldi. Tabi bunlar kamuoyuna açıklanmıyor. Bölgede sulama yatırımları var. Bu hizmetlerin tamamlanması veya belli bir statüye gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

ÜRÜN DESENİ ARTACAK
Bakan Eker, GAP'ta sulama projesinden sonra ürün deseninin değişeceğini ifade ederek, "Şu ana kadar birkaç ürün yetiştiriliyordu. Bu projeden sonra ürün sayısında artışı hedefliyoruz. Türkiye'de belli bölgelerde bakliyat, buğday ve pamuk ekimi yapılmaktadır. Bu bölgelerde sulama artıkça ürün sayısında da artış olacaktır. Endüstriyel bitki dediğimiz yağlı tohum, pamuk yağı ve ayçiçek yağı üretimi artacaktır. Dünyanın gündeminde olan bizim de gündemimizde olan ve üzerinde çok durduğumuz 'enerji tarımı' diye bir konu var. Tarım ürünlerinden enerji elde edilmesi olayıdır. 'Biyodizel' ve 'biyoeteno' dediğimiz, yani biri benzin yerine diğeri ise mazot yerine kullanılıyor, bu konuda da çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" diye konuştu.

ENTEGRE KIRSAL KALKINMA PROJESİ BAŞLADI
Diyarbakır, Batman ve Siirt entegre kırsal kalkınma projesi başlattıklarını da vurgulayan Bakan Eker, Merkez Bankası'nda bu proje adına hesaplar açıldığını kaydetti. Diyarbakır, Batman ve Siirt'teki 500 köyde hem ekonomik kalkınma hem altyapı yönünde kalkınma sağlandığını dile getiren Bakan Eker, şöyle konuştu: "2007 yılı için ilk para hesaba yatırılıyor. 37 milyon dolar ile başlıyor. Bu rakam 50 milyon dolara çıkacak. Diyarbakır'ın 250 köyü bundan istifade edecek. Bu projenin süresi 5 yıldır. 5 yıl süresince hem ekonomik yatırım, hem kırsal alt yapının tamamlanması ve eğitimde köklü değişimler yapılacak".

"DİYARBAKIR'DA İLK DEFA DAMLA SULAMA PROJESİNİ BİZ BAŞLATTIK"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, hükümetleri döneminde bölgede yapılan projeler ve açılışlar hakkında da bilgi verdi. 2006 yılında kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesini başlattıklarını vurgulayan Bakan Eker, Diyarbakır'da 283 projenin onaylandığını söyledi. Bu projeler için 18.5 milyon YTL hibe edildiğini anlatan Bakan Eker, 2008 yılında da bu projelerin devam edeceğini aktardı. Bu projelerin hem istihdam yarattığını hem de ürünlerin değerini arttırdığını ifade eden bakan Eker, tarımsal kalkınma kooperatiflerine de büyük destek verdiklerini belirtti.


Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diyarbakır'daki 62 tarımsal kalkınma kooperatifine 40 milyon YTL destek verdik. Bunlara baktığınızda 62 kooperatifini 100'er üyeden hesaplasanız toplam 6 bin 200 aile eder. Ödenen para 40 milyon YTL'dir. Hiç birinin açılışını yapmadık. Diyarbakır'da ilk kez damla sulama projelerini başlattık. Verimlilik açısından da çevre açısından da gerçekten çok muhteşem bir teknoloji. Suda yüzde 30 ve 80 arasında tasarruf yapıyor. Enerji maliyetini yarı yarıya düşürüyor.İşçilik yarı yarıya düşüyor. Verimi ise en az yüzde 40-50 arttırıyor. Damla sulama projesini Türkiye'yle biz tanıştırdık. 2006'da kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamına koyduk. Proje sadece 16 vilayet için düşünülmüştü. Bunun içinde Diyarbakır yoktu. Ancak biz Diyarbakır'ı da kapsayacak şekilde genişlettik. Şimdiye kadar bu projelere 386 trilyon para hibe ettik. Bizden önceki dönemde Diyarbakır'da 4 yılda 4 kooperatif vardı. 1.3 milyon YTL destek vermişler. Bu sadece Diyarbakır
için. 2002 yılında hükümete geldiğimizde Diyarbakır, hayvancılık için 21 bin YTL destek almıştır. Sadece 2007 yılında Diyarbakır'a hayvancılık için verdiğimiz destek 2.8 milyon YTL'dir. 133 kat artış vardır. Diyarbakır'da geleceğe dönük yatırımlarımız vardır. Diyarbakır'ın çehresini değiştirmeye yönelik kalıcı yatırımlar için çalışmalarımız oldu. Bunlardan bir tanesi 'Hayvancılık organize sanayi bölgesi'dir. 84 işletme kuruldu. Bunu yatırım programına aldık. Onun sadece bürokrasisi normal zamanda 4 yıldan önce bitmez. Çünkü çok uzun bir prosedürü var. Günlük 310 kişi istihdam edilecek. 15 bin ton süt ile 4 bin ton et üretiyor. 20 milyon YTL yatırım tutarı. Yer seçim işlemlerini tamamladık. Jeolojik etütleri tamamladık. Çet raporunu hazırladık. Altyapı projelerini tamamladık. Parsel çalışmalarını tamamladık. Yerleşim planı yaptık. İnşaatı ocak ayında yapılmaya başlanacak. 2007 yılında yatırım programına alındı. Bu yıl başlangıç için 2 milyon YTL para ayırdık. Türkiye'de ilk defa yatırım programına
giren 2 yerden biridir. 2008 yılının başında inşaat ihalesi yapılacak".

DİYARBAKIR'A HİPODROM YAPILIYOR
Bakan Eker, önceki yıllarda Koşuyolu semtinde at koşuları ve mahalli yarışların yapıldığını belirterek, o günleri yeniden yaşatmak için Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir hipodrom yaptıklarını söyledi. Altyapının bir kısmının tamamlandığını anlatan Bakan Eker şunları söyledi:


"İdari binanın yüze 75'i tamamlandı. 2008 yılı sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz. 15-16 milyon YTL'lik yatırımdır. Burada sadece at koşuları yapılmayacak. Orada atçılık se er, hükümetleri dönemindektörü genişleyecek. Şu anda Türkiye'deki hipodromlarda at yetiştiriciliği yapan, at bakıcılığı yapanların yüzde 80'i bu yörelidir. Bu işte yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Hipodrom tamamlandığında binlerce kişi oradan ekmek kazanacak. Hipodromda bin 500 kişilik tiribün, 120 ahır, gösteri padokları, sulama havuzları, kır kahvesi ve jokey binasının da içinde bulunduğu büyük bir kompleks olacak".

ÖDEMELER GÜNÜNDE YAPILIYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Doğrudan Gelir Desteği'ne de değinerek, ödemeleri gecikmemesi için bir takvime bağladıklarını söyledi. Doğrudan gelir ve mazot desteğini Nisan ve Haziran aylarında verdiklerini dile getiren bakan Eker, Mayıs ayında ise pirim desteği verdiklerini belirtti. Diğer destekleri ise yıl içerisinde belli bir takvime bağladıklarını vurgulayan Bakan Eker, "Günü geldiğinde ödemesini yapıyoruz. Ocak ayında hububat primlerini ödüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DE 30 BİN HEKTAR MAYINLI ALAN VAR
Bakan Eker, Türkiye'de mayınlı arazilerin toplam alanının 30 bin hektar yani 300 bin dönüm olduğunu belirtti. Bunun çok büyük bir alan olmadığını ifade eden Bakan Eker, "Sadece Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin tarım arazisi 1 buçuk milyon dönümdür. Yer yer eni 100 metre genişlikte olan uzun bir şerit halindeki arazidir. İllerin valiliklerine ve özel idarelerine talimatlar verildi. Mayınlı araziler Şırnak, Mardin, Gaziantep, Hatay ve Kilis sınırları içerisinde bulunuyor. 1952'den bu yana bu araziler ekilmediği için güçlü bir topraktır. Bu arazide yer yer organik tarımda yapılabilir" dedi.

GEÇEN YIL YAŞANAN KURAKLIKTAN BAZI BÖLGELERİMİZ ETKİLENMEDİ
Tarım Bakanı Eker, geçen yıl yaşanan kuraklığın küresel ısınma ile ilgisi olup olmadığını, dönemsel ve meteorolojik bir olay olup olmadığını bilmediklerini dile getirdi. Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak 1973 ve 1989 yıllarında yaşanan kuraklık geçen yıl yaşanan kuraklıktan daha fazladır. Zaman zaman bu tür kuraklık problemleri yaşanıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan bazı bölgeler etkilenmedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık yaşanmadı. Aksine çok yağış oldu. Çukurova bölgesinde de sorun olmadı. Kuraklık Orta Anadolu'da, Güney Marmara'da ve iç Ege'de oldu. Kuraklıkta özellikle hububatta etkilenme oldu. Buğdayda bir önceki yıla oranla yüzde 13 oranında azalma oldu. Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacı 18 milyon tondur. Bizim üretimimiz ise 17 buçuk milyon tondur. Yaklaşık 500 bin tonluk bir açık var. Zaten Avrupa Birliği'yle bizim mecburen yapmamız gereken bir ticaret var. O kapsamda kotasız olarak bu ürünü alıyoruz".

HEVSEL BAHÇELERİ TEMİZ SUYA KAVUŞTU
Bakan Eker, Diyarbakır'da Hevsel bahçelerinin temiz suya kavuşturulduğunu belirterek, çok anlamlı bir yatırım yaptıklarını kaydetti. Diyarbakır'ın tüm sebze ihtiyacının Hevsel bahçelerinden karşılandığını ifade eden Bakan Eker, "Ancak bu bahçelerde yetiştirilen ürünler temiz suyla yetiştirilmediği için geçmişten bu yana dizanteri, hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların oranı yüksek olmuştur. Ben de yıllar önce dizanteri rahatsızlığı geçirdim. Daha sonra bu hastalığa bağlı olarak karaciğerimde apse oldu ve ameliyat oldum. Diyarbakır'da bu hastalıklar Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Yaklaşık 10 kilometre uzaklıktan kanaletler ile temiz su getirttik. Artık bu bahçedeki ürünler temiz su ile yetiştirilecek. Bu sayede bulaşıcı hastalıkların oranında büyük bir düşüş olacaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 17:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?