5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Siirt şehidine ağlıyor

Siirt Eruh kırsalında dün terör örgütü ile girdiği çatışmada şehit düşen korucunun cenaze töreni Eruh ilçesinde düzenlendi. Şehidin cenazesi Eruh'ta defin edildi.

Şehit korucu Ömer Dayan (49) cenazesi dualar tekbirler ve sloganlarla uğurlandı. Şehidin cenazesine katılan binlerce vatandaş terörle lanet etti.

15 Mayıs günü Siirt İli Eruh ilçesinde sabah saatlerinde bir grup terörist ile girilen çatışma sonucu 3 teröristin öldürüldüğü ve 1 korucunun yaralandığı çatışmada şehit düşen Geçici köy korucusu Ömer Dayan (49) için Siirt'te bir tören düzenlendi. İlk tören Siirt 3. Komando Tugayında düzenlenen tören ardından doğum yeri olan Eruh ilçesine götürüldü. Eruh Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene binlerce vatandaş ve silah arkadaşları katıldı. Türkçe konuşmasını bilmeyen Şehit korucu Ömer Dayan'ın annesi Halim Dayan oğlun şehit olduğu haberini ilçe kaymakamından aldığında ağzından çıkan ilk cümle Kürtçe "kude Devletame sereme kemneki, Devletame sağbe (Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin, Devletimiz sağ olsun)" dedi.

Şehit Korucu Dayanın Babası Guri Dayan tören esnasında güçlükle ayakta dururken şehidin annesi Halim Dayan tören alanında sakinleştirici hap ile ayakta kalabildi. Eruh Cumhuriyet Meydanında başlayan cenaze töreninde Şehit korucu Dayan için saygı duruşu yapıldı. Özgeçmişinin okunmasının ardından Jandarma Yüzbaşı Cemal Kurç bir konuşma yaptı. Yüzbaşı Kurç "Sen yüce milletimizin bir ferdi olmanın şeref ve gururunu taşıyarak, görevini en iyi şekilde yerine getirdin. Bu topraklar üzerinde yaşayanlara ve Bu toprakları bize armağan eden atalarımıza layık olduğunu gösterdin" dedi.

Cenaze töreninde konuşma yapan Siirt Valisi Necati Şentürk yaptığı konuşmada Şehit korucunun 19 yıldır bu vatan için nöbet tutuğunu belirterek "Türk silahlı kuvvetlerinin kahraman mensupları, kahraman korucular, kahraman güvenlik güçlerimiz ve yiğit Eruh halkı yüne sizler gibi kahraman olan ve yine sizler gibi vatanını canından aziz bilen yiğit bir evladımızı vatan savunmasında dün bu topraklar için aziz topraklar için canımızdan aziz topraklar için şehit verdik. 1990 yılında vatani görevini yaparak nöbetine başlamış ve 1995 te Geçici köy korucusu olarak nöbetini sürdürmüş ve 2009 da şehit olmuş 19 yıl nöbet etmiş bir isim şimdi ruhu ile şimdi aziz hatırası ile vatan semalarında ebediyen nöbetçi olmuş bir isim ebedi nöbetçi ruhu şad olsun.

Şehidimiz Ömer Dayan bekardı, eşi yoktu çocuğu yoktu ama eşsiz bir kahramandı onun yari vatandı onun sevgilisi vatan topraklarıydı. Onun sevgilisi canından aziz birliği şehit kanları ile meydana gelmiş olan canımızdan aziz hürriyetimizin sembolü Türk bayrağıydı, Ay Yıldızlı bayraktı. Onun yoldaşı silahtı vatan toprakları için kutsal bir vazife yaparken hainlerin açtığı ateş sonucu bir kahpe kurşunla boynundan vurularak sevdiği vatan topraklarına düştü ve Şehit oldu. O bir kahramandı dedik evet o ölümü üstüne görerek gitti. Ölümün üstüne kahramanca gitti hiç korku göstermeden. Gözlerinde korkunun en ufak bir izi yoktu. Arkadaşlarına dedi ki siz şöyle durun ben önden gideyim eğer bir şey olursa bana olsun. İşte bu yiğit kendi kanını 20 tane arkadaşını canına feda etti.

İşte erkeklik budur yiğitlik budur secaat budur ölümü hafife almak budur. Canını vatanına feda etmek işte budur. Sevgili şehidim sevgili kardeşim Ömer'im müsterih ol omuz omuza savaştığın omuz omuza vazife yaptığın Türk silahlı kuvvetleri mensupları senin intikamını aldılar ve hem de en güzel şekilde aldılar. Onun için müsterih ol, seni bu gün kalbimize gömdük aziz hatıranı hayatımıza hatıra ettik senin sevgilerimizle uğurluyoruz. Biliyoruz ki şehitler ölmez sende ölmedin ölümsüzlüğün sırına erdin aziz kardeşim ruhun şad olsun yolun açık olsun uğurlar olsun hatıran bütün koruculara bütün vatansever severlere örnek olsun" dedi.

Şehit yakınları cenaze töreninde teröre lanet getirerek, Terörün sadece Türk halkına değil Kürtlere ve tüm insanlığına zarar verdiklerini Terörün hiçbir yararı olmadığı insanlığa olan zararından başka, terörü ve teröre destek verenleri lanetlediklerini söylediler. Törende daha sonra Siirt İl Müftüsü Mahmut Gürlen okuduğu duanın ardından cenaze namazı kılındı. Namazın kılınması hemen ardından bir grup köy korucusu şehittin cenazesini önüne geçerek gündemde olan korucu sistemini eleştirenlere tepki gösterdiler. Terör örgütüne yandaşlık eden ve Terör örgütünü savunanları kınayan korucular, şehit düşen korucunun 20 arkadaşına kendini siper ederek canını feda etti. Korucuları bitmediği işte görüyorsunuz korcular canla baş ile muhafaza etiklerini söylediler.

Şehit Dayan'nın cenazesi, ambulans ile daha sonra törene katılan binlerce vatandaş ve silah arkadaşları ile ilçe mezarlığına getirildi. Cenazenin mezarlığa getirildiğinde ilçe merkezinde yürüyerek mezarlığa doğru yürüyen kalabalığa Siirt Valisi Necati Şentürk Van Asayiş Kolordu Komutanı Yurdaer Olcay Siirt 3. Komandu Tugay Komutanı Özhan Ayaş, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul ve diğer kamu Kurum Müdür ve amirleri katıldı. Törenine katılan vatandaşlar yürüyüş boyunca Şehitler ölmez vatan bölünmez, Bayrak bizim canımız, Askere uzanan hain eller kırılsın şeklinde slogan attı. Mezarlıkta toplanan kalabalık sık sık tekbir ve salavat getirirken il müftüsü Gürlen'in duaları eşliğinde şehit defin edildi. Defin sırasında Vali Şentürk ve Kolordu Komutanı Olcay şehit babasına yardım ederek şehidin üzerine toprak attı. Daha sonra şehit babası ile yakından ilgilenerek babanın acısının dindirmeye çalıştılar. Definin ardından İlçe jandarmada vatandaşlara öğle yemeği verildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 18:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?