4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Siirt Ziraat Odası'ndan kente dev proje

Siirt Ziraat Odası (SZO) Başkanı Gündüz Tanık, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla yüzde 90 hibe edilen Örnek Süt İnekçiliği ve Süt Toplama Merkezi'ni faaliyete geçiriyor. 

AB'nin Türkiye'ye yönelik katılım öncesi Mali Yardım Programı kapsamında sağlanan finansmanla, merkez Köprübaşı Köyü'nde Örnek Damızlık Süt İnekçiliği ve Toplama Merkezi Projesi'nin uygulama çalışmaları devam ediyor. Uygulama çalışmalarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirten Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, "Bu projede amacımız, bölgede modern süt hayvancılığını yaygınlaştırmak ve teşvik etmektir. Bölgemiz ekonomisinin, tarım ve hayvancılığa dayalı olması, bu projenin önemini ortaya koymaktadır. Bu proje, Siirt'te hayvancılığın gerçek yüzünü ortaya çıkaracak olmasıyla birlikte, kentin zenginliğine de zenginlik katacaktır. Kuracağımız süt ineği işletmesinde, damızlık hayvan yetiştirmeyi ve bölgenin damızlık ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz" diye konuştu. 

Süt sağıcılığı ve damızlık proje çalışmalarının başladığı günden itibaren, kente yaklaşık 200 baş kültür ırkı süt ineği geldiğini aktaran Tanık, "Projenin böyle güzel etkilerini şimdiden görmek, projenin tutarlılığını ve var olan potansiyeli gösteriyor. Proje kapsamında 50 baş gebe düve alım ihalesinin yapıldı. Proje kapsamında kurulacak süt toplama merkezinde, günlük 8 ton süt toplanıp pazarlanabilecek ve proje kapsamında satın alınacak süt toplama aracıyla, süt üreticilerinin sütlerinin toplanarak pazarlanması sağlanacak. Böylece, piyasaya maliyetinin altında süt satan yetiştiricilerin, bir nebze de olsa mağduriyetleri giderilmeye çalışılacak. Önümüzdeki günlerde hayvanların getirilmesini planlanmaktadır. Proje kapsamında getirilecek olan Holstein ırkı gebe düveler için AB standartlarında ve oldukça modern barınaklar hazırlanıyor. Projenin ilimiz ekonomisine önemli katkıları olacaktır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Siirt Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yönetilen Örnek Merkez Süt İnekçiliği ve Süt Toplama Merkezi Projesi, 250 bin Euro bütçeli. Bu bütçenin yüzde 90'ı yani 225 bin euro, AB finansmanı tarafından yüzde 10'uysa, Siirt Ziraat Odası Başkanlığı tarafından finanse edilecektir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2006 Çarşamba 16:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?