4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Siirtli başkan Euro'ya geçti

Siirt Belediye Meclisi, kentte içme suyu bedellerinin Euro üzerinden hesaplanmasına karar verdi.

Böylece, Siirt’de halen metreküpü 60 YKr olan içmesuyunun ücreti 1.37 YTL’ye çıktı. Siirt Belediye Başkanı AKP’li Mervan Gül, belediyenin 21 milyon Euro tutarındaki kentteki tüm kanalizasyon ve su şebekesinin yenilenmesi için proje hazırlayarak Alman Yatırım Bankası’ndan kredi aldıklarını söyledi. Gül, bu krediye karşılık olarak Hazine Müsteşarlığı’nın kefil olmak için getirdiği koşul nedeniyle içme suyu bedellerinin o günkü euro kuru üzerinden hesaplanarak faturalara YTL olarak yazılacağını söyledi.

1 EURO’YA ÇIKACAK: Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, Belediye Meclisi kararıyla yürürlüğe girecek olan yeni tarife ile 1 metreküp su bedeli olarak abonelerden 0.75 Euro (1.37 YTL), alınacağını ancak bunun faturuya o günkü kur karşılığı olan YTL olarak yansıtılacağını söyledi. Gül, bu fiyatın önümüzdeki yıl 1 Euro’ya yükseleceğini bildirerek, şunları söyledi:

GELECEK NESİLLER İÇİN: "Gelecek nesillere sağlıklı bir altyapı hazırlamak zorundayız. Altyapı şebekemiz çok kötü durumda. Su şebekemizde insan sağlığına zararlı olan asbestli boruların kullanıldığı bölümler dahi var. Alman Yatırım Bankası’ndan alınan kredi doğrultusunda hazırlanan altyapı projesine önümüzdeki günlerde başlayacağız. Bu projenin hayata geçirilmesi ve borcumuzu ödeyebilmemiz için hesaplamalar yaptık. Bu hesaplamalar doğrultusunda bundan böyle su bedellerini Euro üzerinden tahsil etmeye karar verdik. Bu kararı almamızda Hazine Müsteşarlığı’nın aldığımız krediye kefil olması için koyduğu şart bunu öngörüyordu. Biz her ay kazandığımız su parasının yüzde 10’unu Euro olarak ödeyeceğiz. Ancak su faturalarına Euro değil, karşılığı olan YTL yazılacak. Altyapı projesinde kullandığımız krediyi ödemek için su bedelini Euro ile belirledik."

MAAŞ DA EURO OLSUN: Belediye meclisinin Hazine Müsteşarlığı’nın şartı doğrultusunda su bedellerini Euro üzerinden hesaplanıp tahsil edilmesine kentte yaşayanlar tepki gösterdi. Abonelerin çoğu su faturalarının çok yüksek olduğunu, Euro’nun yükselmesi durumunda suya verecek paralarının da artacağını belirterek, "Madem belediye böyle bir karar aldı. O zaman personele de artık Euro üzerinden ücret versin" diye konuştu.

Ülkeyi pazarlama anlayışı yerelleşti

SİİRT Belediye Meclisi’nin "Euro"lu tahsilat kararına CHP’li milletvekilleri de tepki gösterdi:

Kemal Kılıçdaroğlu (İstanbul, CHP): Hukuk sistemimize aykırı bir olay. Türkiye sisteminde Türk Lirası’nın geçerli olması lazım. Bu olay, ülkeyi pazarlama anlayışının yerel yönetimleri taşıdığı noktayı gösteriyor.

Nurettin Sözen (Sivas, CHP): TC sınırları içerisinde Euro ile alışveriş yapılmasını, bağımsızlığımız, özgürlüğümüz, onurumuz açısından doğru bir olay olarak görmüyorum. Türk-Euro kur dengesi Merkez Bankası tarafından ilan ediliyor. Kur dengesi değişirse buna göre Türk parası olarak artırılabilir.

Ayhan Sefer Üstün (Sakarya, AKP): Euro olarak tahsil etmek doğru olmaz. Orada Euro’nun karşılığı denmiştir.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2007 Cuma 09:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan ertaş IP: 88.252.15.xxx Tarih : 16.04.2007 15:08:31
herkes senin gibi zengin değil sayın GÜL!!! siirt te yaşayan milletin biçoğu açlıkla mücadele ederken sen kalk su ücret tarifesini euro üzereindnen tarifelendir.olacak iş mi bu?sen bu milletle dalga mı geçiyorsun?yine söylüyorum bu millet senin gibi zengin değil!!!