1
Mayıs
2024
Çarşamba
SİİRT

Siirtli işadamları devletten şefkat bekliyor

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu, Siirt’te bugüne kadar bölge şartlarına uygun yatırım yapılmadığını belirterek, devletten şefkat beklediklerini söyledi.

STSO Başkanı Güven Kuzu, Siirt’te ivedilikle yapılması gereken yatırımlar olduğunu söyleyerek, "Organize Sanayi Bölgesi yapımı, Şirvan maden ocaklarının açılması, Siirt-Şırnak ve Siirt-Van yolunun bitirilmesi gerekmektedir. Bu yolların tamamlanmasıyla birlikte Irak ve İran’a yönelik sınır ticaret merkezlerine ulaşım kolaylaşacak, ihracata ve ithalata katkı sağlanacaktır. Havaalanımızın açılması ve en az haftada 3 sefer düzenlenmesi ilimiz insanlarına hizmet edecektir. Toplam uzunluğu 146 kilometre olan Kurtalan-Cizre Hudut Demiryolu Projesi, ülke imkanları dahilinde uygulamaya konulmalıdır. Sınır ticaret merkezlerinin oluşturulması ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Siirt’e bir üniversite veya birkaç fakülte kurulması gerektiğini ifade eden Kuzu, "Köye dönüşlerin bir plan ve program içinde cazip hale getirilmesi, köylünün kendi kendine yeteceği tarım ve hayvancılık projelerinin teşvik edilmesi gerekmektedir. Siirt Valiliğimiz’in son yıllarda geliştirmekte olduğu ağaçlandırma projeleriyle büyük bir çoğunluğu fıstık olmak üzere 4 milyon civarında fidan ekimi sağlanmış olup, ekonomimize ilerideki yıllarda büyük katkı verecektir. Doğalgazın ilimiz sanayisinde ve konutlarda kullanılması için Doğu Anadolu Ana İletim Hattı’ndan Güney İletim Hattı vasıtası ile ilimize ulaştırılması gerekmektedir. Eğitim ve sağlık alanında ilimizin daha geniş imkanlara sahip olması için kaliteli eğitimci ve uzman doktor ihtiyacı karşılanmalı, şimdiye kadar eğitim ve sağlık politikalarında kırsal kesimlerdeki eksikliklerin giderilmesi için teşvik edici uygulamalar yapılması hedeflenmelidir. Bölgemizin ve ilimizin enerji ihtiyacını karşılamak ve istihdam olanağı oluşturmak amacıyla Ilısu Barajı’nın yanı sıra Botan Çayı’ndan yararlanılarak Alkumru ve Melih Çetin santrallerinin yapılması yararlı olacaktır" diye konuştu.

Kuzu, gerek ekonomik potansiyeli ve gerekse coğrafi konumu itibarıyla büyük imkanlara sahip olan Siirt’in, bunlardan yararlanmanın yollarını bugüne kadar bulamadığını belirterek, şunları söyledi:
"Siyasilerden yatırım konusunda yardım bekliyoruz. Hükümetimizin üzerinde çalıştığı GSMH’ı bin 500 doların altında kalan illere getirilen vergi, SSK primi, enerji indirimi ve buna benzer teşvik edici yasalarda iller arası farlılıkların göz önünde bulundurulması, yatırımcıları istihdama ve üretime yönelik teşvik edecektir. Yürürlüğü biten 4325 sayılı yasada ilimiz Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi illerle bir tutulduğu için, yatırımcı çevreleri ilimize çekememiştir. Yeni çıkacak yasada bu gibi olumsuzlukların göz önünde bulundurulması gerekmektedir."

SİİRT-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2003 Pazar 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 12:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?