5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Şirvan maden ocağı 4 ay sonra açıldı

4 AY ÖNCE KAPATILAN ŞİRVAN MADEN OCAKLARI, TÖRENLE TEKRAR AÇILDI

Siirt'in Şirvan bulunan Maden ocağında iki grup işçi arasında çıkan kavga nedeniyle 4 aydır kapalı olan maden, Vali'nin araya girmesiyle 2 taraf barıştırılarak yeniden faaliyete geçti. Madende 600 işçi işbaşı yaptı.

Şirvan ilçesinde Maden köyünde bulunan Maden ocağında 4 ay önce sendika seçimleri yüzünden işçiler arasında çıkan sözlü tartışmasının silahlı çatışmaya dönüşmesi sonucu 5 işçi yaralanmıştı. Olayın ardından Şirvan Maden Ocağı yetkilileri Maden Ocağı'nın kapatılması yönünde karar aldı. Alınan karar süresince maden ocağında çalışan 600 işçi açıkta kalırken, maden ocağında üretim 4 ay boyunca durduruldu. İşten çıkarılan işçilerin talebi üzerine araya giren Vali Musa Çolak'ın girişimleri sonucu kavga eden iki taraf barıştırıldıktan sonra maden ocağı tekrardan faaliyete açıldı.

 

3 KOÇ KESİLEREK START VERİLDİ

Vali Musa Çolak'ın girişimleri sonucu tekrardan üretime başlayan maden ocağına işçiler tören ile işe başladı. Törende 3 koç kesildi. Vali Musa Çolak açılış sırasında yaptığı konuşmada, "Maden bizim malımızdır. Yeniden bir araya gelme mutluluğunu yaşıyorum. Sorunun çözümü için büyük gayret sarfettim. İşverenlerle görüşmem neticesinde olumlu gelişmeler aldık" dedi.

İşçilere hitaben konuşan Vali Musa Çolak, ülkenin en büyük bakır rezervlerinden bir tanesinin Şirvan olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Şirvan ilçemiz, ülkemizin en büyük bakır rezervine sahip olması nedeniyle madencilik sektörünün yatırımlarını yıllarca gözlemiş, fakat huzur ve güven ortamında yaşanan birtakım sıkıntılar nedeniyle yer altı zenginliğimizin değerlendirilmesine, dolayısı ile yöre insanımızın refahını geliştirilmesine fırsat vermemiştir. Ancak sağlanan huzur ve güven verici ortam, insanımızın işine, aşına, istihdamına engel olanlara karşı gösterdiği tavır, yatırım heveslerini artırmış, netice itibariyle 2003 yılında maden

sahası için ihale açılmış, Park Grup tarafından da 2004 yılında çalışmalara başlanmıştır. Dünyada işletmeye açılan en eski maden ocaklarından biri olan Şirvan ilçemizdeki maden işletmesinde birkaç ay önce yaşanan bir takım sıkıntılardan dolayı üretime ara verilmişti. Bunun üzerine Siirt'in ekonomisi için çok önemli olan bakır madenlerini yeniden işletilmesi için Park Holding yetkilileri ile görüştüm. Madenin tekrar üretime başlamasının önemine değindim. Holding yetkilileri de görüşlerimizi paylaştıklarını

bana ifade ederek, en kısa zamanda madenin yeniden işletmeye açmaya çalışacaklarını söylediler. Diğer yaşanan detayları anlatmadan geçerek bir hususun altına çizeceğim. Bugün burada önemli olan bakır madeninin yeniden işletmeye açılmasıdır. Bizim için önemli olan budur. Tabii Şirvan Bakır Madeni, ülkemiz ve ilimiz için çok önemli olduğunu söyledik. Milli ekonomimize büyük bir katma değer sağladığı gibi milli gelirimizin de ülke dışına çıkmasını engellemektedir. Öte yandan ilimizde yaşanan işsizliğin önüne

geçilmesinde de büyük katkı yapmaktadır. Ben bu vesileyle vatandaşlarımıza iş ve aş sağlayan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Siirt'te istihdam sağlayacak herkese Vali olarak her zaman destek çıkacağımı daha önceden kamuoyuna açıklamıştım. Buradan bir kez daha yatırımcılara sesleniyorum. Lütfen gelin Siirt'e yatırım yapın. Hep birlikte bu bölgeyi kalkındıralım."

Maden-İş Sendikası Temsilcisi Cevher Anık da, "Maden Ocağı'nın tekrar açılması tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştır. Sıkıntılı dönemi atlattık. İşçiler tekrar görevlerinin başında. 7'den 70'e herkes mutlu. İnşallah bu mutlu tablo daim olur. Maden Ocağı'nın açılması için üstün gayret gösteren sayın Valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ciner Gruba bağlı PARK Holding tarafından işletilen maden ocağından 20 milyon ton bakır rezervi elde edildiğini belirten Şirket Müdürü İsmail Hakkı İçyüz ise, "Senede 750 ton ile 1 milyon ton Bakır Madeni elde ediyoruz. Yapılan ayrıştırmadan sonra elde edilen yaklaşık 60-75 bin ton arasında bakır konsantre yurt dışına ihraç ediliyor" şeklinde konuştu.

Açılışa ayrıca Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık, İl Emniyet Müdürü Recep Güven, Ciner Grubuna bağlı yetkililer ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Açılış töreninin ardından Köy Okulu ziyaret Edildi. 2008'de eğitim ve öğretime başlayan PARK İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Vali Çolak, eğitim ve öğretime 1 hafta erken başlayan 1. sınıf öğrencileriyle sohbet etti ve çocuklara şeker dağıttı.

4 AY ÖNCE KAPATILAN ŞİRVAN MADEN OCAKLARI, TÖRENLE TEKRAR AÇILDI
4 AY ÖNCE KAPATILAN ŞİRVAN MADEN OCAKLARI, TÖRENLE TEKRAR AÇILDI
4 AY ÖNCE KAPATILAN ŞİRVAN MADEN OCAKLARI, TÖRENLE TEKRAR AÇILDI
4 AY ÖNCE KAPATILAN ŞİRVAN MADEN OCAKLARI, TÖRENLE TEKRAR AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 14:21:02
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 17:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?