4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

STK'lardan ortak açıklama

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 91 sivil toplum kuruluşu, terör örgütü PKK'ya silahsızlanma çağrısında bulundu.

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt, Elazığ, Van, Gaziantep, Muş, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Tunceli ve Kars'ta bulunan 91 sivil toplum kuruluşu, bölgedeki gelişmelerle ilgili ortak açıklama yaptı. Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) bir araya gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri adına ortak açıklamayı Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya okudu.

Toplumsal barışa bir imkan tanınabileceğine inandıklarını beliren Kaya, "Can kayıpları canımızı yakıyor, şiddet hayatlarımızı karartıyor. Kin ve nefret havası yaygınlaşıyor. Kaygılarımız artıyor. Toplumun tümünü kuşatan bu ağır havayı dağıtmak ve her gün biraz daha koyulaşan karanlığı yırtmak giderek zorlaşıyor. Buna rağmen barış umudumuzu canlı tutmak istiyoruz. Hala toplumsal barışa bir imkan tanınabileceğine inanıyoruz" dedi.

Kaya, PKK'ya çağrıda bulunarak, "Bunun için PKK, şiddeti yöntem olarak kullanmaktan vazgeçeceğini, silahsız hale gelmeye hazır olduğunu gecikmeden açıklamalı ve bunun koşullarını kendisi açısından yaratmak için somut adımlar atmalıdır. Sorunu daha da karmaşık hale getireceğine, kayıplarımızın ve acılarımızın katlanarak artmasına yol açacağına, çözümü çok zor ve uzun bir zaman dilimine yayılacak tahripkar sonuçlar yaratacağına, bölgenin ekonomisini çökerteceğine inandığımız sınır ötesi operasyondan kaçınılmalıdır. Kamuoyunda can kaybı nedeniyle ortaya çıkan duyarlılıkların, ülkenin tamamını bir yangın yerine çevirme potansiyeli taşıyan saldırganlık ve düşmanlıklara dönüştürülmesi girişimlerine karşı devletin bütün kurumları gerekli önlemleri almalı. Başta medya olmak üzere bütün çevreler nefret söylemine karşı çıkmalı, buna alet olmamaya özen göstermelidir. Türkiye'de, Kürt meselesinin siyasi, hukuki ve ekonomik çözümlerinin özgürce tartışılacağı ortam yaratılmalı, toplumun bütün kesimlerinin ortak aklıyla üretilecek çözüm önerileri acilen hayata geçirilmelidir. Halen alıkonulmaya devam edilen askerler, güvenlikleri sağlanarak serbest bırakılmalıdırlar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 16:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?