5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Tecavüz olayları protesto edildi

SİİRT'TE YAŞANAN TECAVÜZ OLAYLARI PROTESTO EDİLDİ

Siirt'teki tecavüz olayları bugün bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile bir kere daha protesto edildi.

Siirt'te yaşanan kız çocuklarına tecavüz olayına tepki amacı ile Siirt Barosu, Tabipler Odası ve KESK Platformu'nun bulunduğu çok sayıda dernek, sendika ve siyasi partilerin katılımı ile protesto açıklaması yapıldı. Olayı kınamak amacı ile destek veren Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasında bulunan Siirt Tabipler Odası Başkanı Ekrem Bilek, "Bu olay hepimizin vicdanında mahkum olmuştur. Olayı gerçekleştirdiği iddia edilen kimselerin tutuklandığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ancak, bizler olayın tüm yönleri ile araştırıldığını ve bir sonuca gidileceğini kanaatini bugün itibari ile taşıyoruz.

Adli makamlarca soruşturma dosyasının tamamlanmış olması, iddianamenin hazırlanması, duruşma tarihinin 2 Haziran olarak belirlenmesi sevindirici bir gelişmedir. Ancak böylesi olaylarını tekrarlanmaması için gerekli idari tedbirlerin alınması noktasında tatmin edici bir gelişme sağlanmamıştır. Bu anlamda beklentilerimiz saygıdeğer kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 2 yıla yakın bir süredir devam ettiği iddia edilen bu çirkin olayın bugün itibariyle açığa çıkıyor olması çok ciddi bir ihmalin de açık göstergesidir. Yine Meclis İnsan hakları Komisyonu'nun ilimizde yaptığı inceleme neticesinde de vardığı sonuçlardan başka biri olan 'ortamı hazırlayan nedenler tespit edilmeli ve önlemler alınmalıdır' tespiti de zorunlu göç neticesiyle yerlerinden ve yurtların edilenlerin, toplumsal bir rehabilitasyon çalışmasına tabi tutulmamalarından kaynaklanan bir sorun olduğunu göstermektedir. Bunun yapılmamış olması da

ayrıca sosyal devlet olgusuna da terstir. Bu tür olayların ülkemizin, dünyanın değişik bölgelerinde de cereyan ediyor olması doğruysa da olayı meşrulaştırma aracı olamaz. Yine aynı şekilde bir olaydan dolayı tüm bir kentin ya da tüm bir topluluğun sorumlu tutulması da doğru bir tutum olamaz. İlimizde bu olaya dönük tepkilerin ifadesinde yetersiz kaldığı doğrudur. Bizler bu açıklamada imzası bulunan tüm kurumlar ilimizde faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütleri, meslek odaları, demokratik kitle

örgütlerini tepkilerini ortaya koymada yetersiz kalmaları talihsizlik olmuştur. İlimiz 3 milletvekilinin olayın gerçekleştiği günden bu yana adeta şehir ile bağlantılarını kesmiş olmaları da ayrıca üzüntü vericidir. Bizler tepkilerimizi bugün daha gür haykırarak, sorumluların adli makamlarca tüm bu tür olayların yaşandığı her yere cevap olacak tarzda caydırıcı bir ceza etkisi ile sonuçlanacağı beklentisini taşımaktayız bizler bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

İlin 3 milletvekilinin olayın gerçekleştiği günden bu yana adeta şehir ile bağlantılarını kestiğini ileri süren Bilek'in konuşması esnasında sık sık yöneticiler protesto edilirken, pankartlar açıldı. Olası bir gerginliğe karşı güvenlik önlemleri alındı. Gösteriye Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve BDP yöneticileri de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2010 Pazar 16:56:05
Güncelleme :10 Mayıs 2010 Pazartesi 16:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?