5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

TESK Başkanı Palandöken Siirt'te

Siirt'e ziyarette bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken sigara yasağında mutlaka uzlaşma sağlanması gerektiğini belirtti.

Beraberindeki bir heyetle birlikte karayoluyla Şırnak üzerinden Siirt'e gelen TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e yaklaşık 50 araçlık bir konvoy eşlik etti. Esnaf, Palandöken'i şehir merkezine 15 kilometre kala kurbanlıklarla karşıladı. Palandöken, kurbanlıkların kesilmesine izin vermeyerek vakıfa bağışlanıp fakir insanlara dağıtılmasını istedi.
TESK Başkanı Palandöken Siirt'te esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Bir GSM firmasının şubesini ziyaret eden Palandöken burada 3G teknolojisi ile görüşme yaptı. Palandöken, "Biz Ankara'da oturuyoruz. Ancak teknolojik yenilikleri denemek Siirt'te kısmet oluyor" dedi.

Siirt Valisi Necati Şentürk'ü de ziyaret eden Palandöken, Valilik çıkışında bölgeye yapmış olduğu ziyaretlerini sürdüreceğini belirterek, "Bugün Batman'da ve Şırnak'ta esnafla görüştüm son olarak Siirt'te geldim ve esnaflarımızla görüştüm. Önümüzdeki hafta da Hakkari ve Van bölgesine ziyaretlerimi sürdüreceğim. Yapmış olduğum ziyaretlerde esnafın hali pek iç açıcı değil, ama bu bölgedeki esnafta sabır gördüm. Kime gitsem düzelir inşallah diyor, inşallah düzelir, bizim de temennimiz budur. Bugün esnafımız küçük esnafımız aynı zamanda metropol şehirlerde kurulan dev alışveriş merkezleri ve işletmelere karşıda mücadele ediyor. Getirilen sigara yasağı büyük marka kafelerin işine yarıyor neden çünkü onlar havalandırma formülünü buluyorlar ve 10 TL'den de kahvesini satıyor. Peki ya küçük esnaf ne yapacak, öyle bir imkanı mı var? Ne olacak, onlar da mecbur kapatmak zorunda kalacak.

Bu bölgenin ekonomik olarak bağlı olduğu can damarları var bunlardan 1 tanesi sınır kapılarının canlandırılması, giriş çıkışların eski yıllardaki orana çıkarılması. Diğeri ise bugün çıkarılan sigara yasağı ile ilgili bizim de küçük esnaf için bir projemiz var. Bugün kahvehanelere baktığımızda dışarı atmış birkaç sandalye işini öyle görüyor. Peki kışın ne yapacak, kışın da kapatıp evine gider herhalde. Çünkü özel havalandırmalı alan yapacak gücü yok. Devletin bu konuda küçük esnafı yalnız bırakmayıp destek vermesini istiyoruz. Bugünlerde gündemde olan yeni açılımın bölgesel olarak bir huzur ortamı oluşturacağına inanıyorum. Huzur ortamı oluştuğunda otomatikman zaten ekonomide canlanma meydana geliyor ve insanların yüzü gülüyor. Yeni açılımın bölgede ve Türkiye genelinde bir ekonomik canlanmaya da neden olacağını inanıyorum" dedi.

Palandöken, daha sonra esnaf temsilcilerinin katıldığı ve Siirt Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) gerçekleştirilen toplantıda, sigara yasağına değinerek bu konuda mutlaka uzlaşma sağlanması gerektiğini kaydetti. Krizin etkisiyle esnaf ve sanatkarın zorluklar yaşadığını bildiren Bendevi Palandöken, "Dünyada 80 ülkede sigara yasağı uygulanıyor. Ama bu kurallar bu kadar katı değildir. Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle yasaklara mutlaka orta yol bulunmalıdır. Uyarılarımızı önceden yaptık. Ama kimse dikkate almadı. Eğer yasakta ısrar edilirse sonu cinayetle biten bu tür istenmeyen olayların önü alınamaz. Bu nedenle başta eğitime önem vererek sigara yasağında orta yol bulunmalıdır. Ekonomik krizin etkileri sürerken piyasaların daraldığı bir zamanda A an Z'ye her şeye vergi ve zam iyiye işaret değildir. Dünyada hiçbir ülkede vergi artışı yoktur. Bugün esnaf iş yapamaz hale gelmiştir. Aksine daralan piyasalar canlansın diye çalışmalar yapılıyor. Bugün esnaf ve sanatkarımız iş yapamaz hale gelmiştir. İşçi memur
çiftçide para kalmamıştır.

Siirt ilimizin 13 esnaf odası ve 5 bin 422 esnafı bulunmaktadır. İl genelinde kuraklık tarımı vurmuş, hayvancılıkta kazancın düşük olması zaten az olan sanayi kuruluşlarının düşük kapasite ile çalışması ve güvenlik gibi nedenler göçü arttırmaktadır. Ekonomik krizden etkilenen esnaf ve sanatkarımız çeklerini, senetlerini, aldıkları kredilerini geri ödeyememektedir. Yılbaşından beri ilimizde 640 esnaf kepenk kapatmıştır" şeklinde konuştu.

TESK Başkanı Palandöken ayakta kalma mücadelesi veren esnaf için acil bir paket çıkarılması gerektiğini belirterek, "Esnaf ve sanatkarın acil olarak çözülmesini istediğimiz sorunlarını ve taleplerimizi içeren 13 maddelik bir raporu Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sunduk. Esnaf ve KOBİ'lerin kredi ihtiyaçlarının giderilmesi, vergi ve SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılması için çalışma başlattılar. Sorunlarımızı her vesile ile yetkililere aktardık. Ama bugüne kadar da açılan destek ve teşvik paketlerinden esnafa yönelik bir çözüm çıkmadı. Şimdi esnaf ve sanatkara yönelik bir çalışma başlatıldı. Sigara yasağı ile ilgili görüşlerimizi de TESK'i ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a aktardık. Ancak bugüne kadar istediğimiz orta yolu bulamadık. Esnafa acil paket istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

TESK Başkanı, geçen yıl imalatçı esnafa verilen '0' faizli 'Cansuyu' kredisinin bütün esnafa verilmesi için girişim yaptıklarını ancak hükümetteki değişiklikler nedeniyle bunun bugüne kadar sağlanamadığını, aynı şekilde 1993 yılından beri marketler yasasını çıkarmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Daha sonra soruları cevaplandıran Palandöken, demokratik açılmaların bölgeye huzur ve barışı getireceğini, bunun da esnafın işlerini açacağını bildirdi. Palandöken, sigara yasağı konusunda ise orta oyulun eğitimin yanı sıra sigara içilen ve içilmeyen mekanlar şeklinde bir ayırıma gidilerek sağlanabileceğini söyledi.

Polis Evi'nde onuruna verilen akşam yemeğine katılan TESK Başkanı Bendevi Palandöken geceyi Öğretmen Evi'nde geçirdikten sonra sabah Siirt'ten ayrıldı. Polis Evi'ndeki yemeğe Siirt Valisi Necati Şentürk, AK Parti Siirt Milletvekili Yılmaz Helvacıoğlu, Belediye Başkanı Selim Sadak, bazı kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile esnaf temsilcileri katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 12:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selami vergili IP: 88.229.184.xxx Tarih : 3.08.2009 12:50:48

türkiyenin şimdiki zenginleri çekirdekten yetiştiği küçük bakkal ve dükkan sahibi olarak iş hayatına atıldılar ama şimdi geldikleri o kutsal küçük bakkal ve dükkan sahiplerini hipermarket ve grosmarketleriyle yok etmeye çalışıyorlar. birde veresiye oldumu küçük bakkallara alış veriş yapanlar peşin olunca niye büyük marketlere gidiyorsunuz böyle nankörlük olmasın lütfen