5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Tümörden kurtuldu sağlığına kavuştu

HASTANEYE FELÇ VE NÖBET ŞİKAYETİYLE BAŞVURDU BEYNİNDE 7 SANTİMLİK TÜMÖR ÇIKTI

Siirt Devlet Hastanesi'ne vücudunda kısmen felç oluştuğu ve sık sık nöbet geçirdiği şikayeti ile başvuran hastanın yapılan tetiklerini sonucunda beyninde 7 santimetre büyüklüğünde tümör tespit edildi. Hasta, Devlet Hastanesi'nde başarılı bir operasyonla tümorden kurtarılırken, ameliyatı gerçekleştiren doktorlar bu tür riskli ameliyatların da hastanelerinde artık rahatlıkla gerçekleştirilebildiğine vurgu yaptı.

Siirt'te sol tarafında kol ve bacaklarında felçli olarak sık sık nöbet geçiren 30 yaşındaki Güler Ağraç, Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Op. Dr. M. Bülent Önal ve Op. Dr. Ahmet Gürhan Gürçay tarafından yapılan tetkik ve kontrollerin ardından hastanın beynin sol kısmında 7 santimetre büyüklüğünde tümör tespit edildi. Dr. Önal ve Dr. Gürçay tarafından gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla tümör çıkarılırken hasta Ağraç sağlığına kavuştu.

Ameliyatı ekip olarak gerçekleştirdiklerini belirten Op. Dr. M. Bülent Önal, "30 yaşındaki kadın hastamız sol taraftan kısmi felç ve nöbet geçirme şikayetiyle başvurdu. Beynin sağ tarafında 6-7 santimetre çapında kocaman bir glial tümör tespit ettik. Hastamızın kolunda ve bacağında felç olduğu için ameliyatını planladık. Teknik imkanlarımız yeterli olduğu için ve hastamız bayan olduğu için saçına fazla zarar vermeden ön taraftan girerek hastamızın cildinde fazla zarar verilmedi. Glial tümörü tamamen mikroskobik olarak çıkartıldı. Sonraki kontrollerimizde de MR'da tamamen çıkardığımızı gördük. Ameliyat sonrası hastamızın kısmi felci düzeldi. Ameliyat sonrasında nöbeti olmadı ve ameliyattan 2 gün sonra taburcu edeceğiz, arttık evine gidebilecek'' dedi.

Operasyonu Op. Dr. Ahmet Gürhan Gürçay ile birlikte gerçekleştirdiklerini bildiren Dr. Önal, "Bu tip operasyonları ortak ekip olarak gerçekleştiriyoruz. Siirt Devlet Hastanesi'nde mikro cerrahi olarak beyin tümörü ameliyatları yapılmaktadır artık" diye konuştu.

Hasta, kadın olduğu için ameliyat sırasında hastanın kozmetik görüntüsünü bozmamaya da özen gösterdiklerini ifade eden Dr. Önal, "Eskiden beyin ameliyatlarında hastaların saçları tamamen kesiliyordu. Artık saçlarını da çok kesmiyoruz. Kesim yapılacak bölgede ufak bir yer açılıyor. Eğer bayan bir hasta ise bundan dolayı ameliyattan sonra herhangi bir strese girmiyor ve daha rahat oluyor hastalar'' şeklinde devam etti.

Siirt Devlet Hastanesi'nde günlük ortalama 2 ameliyat gerçekleştirdiklerini bildiren Dr. Önal, ancak bölgede özelikle yaz aylarında damda yatma alışkanlıklarından dolayı günlük ameliyat sayılarının 6'ya kadar çıkabildiğini anlattı. Önal şunları söyledi:

"Beyin ameliyatlarına göre bel fıtığı ameliyatları daha çok oluyor. Kranilel dediğimiz beyin ameliyatları nispeten daha az. Olanaklarımız daha da iyileştikçe daha da artacak. Mikroskobumuz çok önemli ameliyatlarımızda mikroskop kullanıyoruz. Yoğun bakım ortamımız çok iyi, hastanın ameliyat sonrası gittiği yer de çok iyileştirilmiş durumda. Bu da hastanın bakımını rahatlatıyor, hastanın eve çıkma süresi çok kısalıyor.''

Dr. Önal, bu tür büyük ameliyatların Siirt'te sorunsuz bir şekilde yapıldığının halk tarafından bilinmesi gerektiğine vurgu yaparak böylelikle ameliyat sayılarının artacağını belirtti. Eksik teknik malzemeleri ihale usulü ile aldıklarını anlatan Dr. Önal, "Mümkün oldukça hiçbir eksiğimizi bırakmamaya çalışıyoruz. Bazı konularda eksiklikler oluyor, hepimiz buraya belli bir devlet görevi için hizmeti ve yükümlülüğü için geliyoruz. Biz ekip olarak çok daha iyi çalışmaya başladık. Onun için her gelen doktor bu eksikleri kendilerine göre bildiğince tamamlıyor. Siirt dışındaki diğer büyük şehirlerdeki hastanelerden çok faklı bir hizmet sunmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Beyin ameliyatı geçiren Hasta Güler Ağraç daha önce beyninde tümör olduğunu bilmediğini ve ameliyattan sonra sağlık durumunun iyiye gittiğini belirterek, "Daha önceden beynimde tümör olduğunu bilmiyordum, ameliyatın nasıl gerçekleştiğini pek hatırlamıyorum çünkü kendime geldiğim zaman nöbet geçiriyordum, hiçbir şey hatırlayamıyordum. Ameliyattan sonra nöbetlerin arttık kesildiğini fark ettim. Sonra iyileştiğimi hissettim, sonradan ameliyat olduğumu anladım. Daha önceden sol tarafım felç geçirmişti. Şu an biraz var ama yavaş yavaş o da geçiyor iyileşiyorum. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlar gerçekten çok büyük bir ameliyat gerçekleştirdiler. Çünkü 2 gün sonra evime gidebileceğim söyleniyor. Bu benim için sevinçli bir haber" şeklinde duygularını aktardı .

Hastanın ağabeyi Musa Ağraç, "Hastayı ilk getirdiğimizde durumu çok kötüydü, sonradan beyninde tümör olduğunu anlayınca doktorlarla oturup bir değerlendirme yaptık. İlk başta yan taraftan gireceklerini söylediler ama tümör beynine yakın olduğundan dolayı ve cildine ciddi hasar oluşacağından bize net bir şekilde dile getirildi. Biz de uygun gördük ve ön taraftan kafatasına girerek ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyat konusunda herhangi bir sorun kalmadı 2 gün sonra taburcu edilecek bundan sonra kontrollerimiz var hastamızın sağlığına kavuştuğu şimdiden görebiliyoruz" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan ve beyin ameliyatlarının yaz aylarında Güneydoğu'da daha çok arttığını açıklayan Op. Dr. Ahmet Gürhan Gürçay, "Biz beyin ameliyatlarını artık ekip olarak yapıyoruz. Beyin tümörü veya omurga gibi büyük ameliyatları veya halk dilinde bilinen platin yerleştirme gibi ameliyatlarda 2 kişi olmak çok büyük bir avantaj, çünkü tek kişi bir yerde bloke olabiliyor. Ameliyathanenin için bizim için çok kıymetli ama karşınızda bir beyin cerrahinin olması ameliyathane içerisinde olması çok çok daha iyidir. Özelikle beyin ameliyatları bazen 8-10 saat sürebiliyor. Çok ciddi ameliyatlar oluyor, yorulma faktörü var. 2 veya 3 uzmanın aynı anda aynı ameliyatta bulunması çok önemli ameliyat süresini kısaltan bir faktör. Platin koyduğumuz omurga ameliyatlarında bir doktorun bir tarafı açıp sonra karrliyatları daha çok oluyor. Krşıya geçip öbür tarafı açıp enstrümanı stabilizasyon materyali yerleştirilmesi, belli bir vakit alacaktır. Böyle platin konulma işlemleri çok daha hızlı bir şekilde

beraber ekip olarak daha rahat yapılabiliyor. Yaz ayından bölgenin kendi özeliklerinden bir tanesi olan damda yatmalar ve çocuk sayısının fazla olması nedeni ile damdan düşmeler sonucu çok fazla beyin travması geldi. Ağustos ayında 10 günde 6 tane beyin ameliyatı gerçekleştirdik. 4 tanesi çocuk 2 tane de genç hastamız oldu'' ifadelerinde bulundu.

Dr. Gürçay, kış mevsimiyle birlikte trafik kazalarının artmasına paralel olarak vaka sayısında bir artış olduğunu bildirirken, yine de kış aylarında yaza göre bir azalma olduğunu söyledi. Dr. Gürçay bahar ve yaz aylarında çok ciddi oranda çocuk travması ameliyatlarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, "30 yaşında bir bayan hastamız felç ve bayılma şikayetleri ile hastanemize başvurdu. Yapılan tetiklerde bayan hastamızın beynin sağ tarafında tümör olduğu tespit edildi. Yapılan ince tetiklerden sonra ameliyat ile tümörün alınmasına karar verildi. Başarılı bir ameliyat geçiren hastamız sağlığına kavuştu. 2 günlük tedaviden sonra hastamızı taburcu ettik. Hastamızın durumunun iyi olduğu şu anki hali ile gözlemlenebiliyor'' dedi.

Sağlık Müdür Ömür, söz konusu ameliyatın Güneydoğu Anadolu'da daha önce yapılamayan ameliyatlardan olduğunu ve bu tür ameliyatların artık kendi hastanelerinde yapılabildiğini anlatarak bundan gurur duyduklarını ifade etti. Ömür şöyle devam etti:

"Sağlıkta dönüşüm programı neticesinde biz bu tür ameliyatları yapabiliyoruz. Devlet bu konuda her türlü konuda bize gerekli desteği sağlıyor. Gerek maddi olarak gerekse uzman doktor ekibi sağlamıştır. Bizler minnettarız, şayet bu ameliyat yapılmamış olsaydı 30 yaşındaki bu hastamız genç bayan en yakın olan Diyarbakır veya İstanbul'a gidecekti hem maddi bir kayıp olacaktı hem de manevi bir kayıp olacaktı. Bugün Hakkari'de Bitlis'te ve Siirt'te bu tür ameliyatlar yapılabiliyorsa bizler bu tür faaliyetlerden gurur duyarız.''

Sadece beyin ameliyatlarının değil bugün imkanları ile en zor ameliyatların bile Siirt Devlet Hastanesi'nde yapılabildiğini vurgulayan Dr. Ömür, "Yapılan tetiklerde son derece hassas modern cihazlar kullanıyoruz. Batı'daki hastanelerde yapılan tetikler nasıl yapılıyorsa arttık Güneydoğu'da ve Siirt ilimizde aynı şartlarda sağlık hizmetlerimizi ve ameliyatlarımızı yapılabiliyoruz. Böyle çalışmalardan dolayı hem Siirtli olarak hem de Sağlık İl Müdürü olarak gurur ve onur duymaktayım" şeklinde konuştu.

HASTANEYE FELÇ VE NÖBET ŞİKAYETİYLE BAŞVURDU BEYNİNDE 7 SANTİMLİK TÜMÖR ÇIKTI
HASTANEYE FELÇ VE NÖBET ŞİKAYETİYLE BAŞVURDU BEYNİNDE 7 SANTİMLİK TÜMÖR ÇIKTI
HASTANEYE FELÇ VE NÖBET ŞİKAYETİYLE BAŞVURDU BEYNİNDE 7 SANTİMLİK TÜMÖR ÇIKTI
HASTANEYE FELÇ VE NÖBET ŞİKAYETİYLE BAŞVURDU BEYNİNDE 7 SANTİMLİK TÜMÖR ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2010 Pazartesi 16:16:02
Güncelleme :11 Ocak 2010 Pazartesi 18:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?