5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Umrecilere eğitim semineri

Mart ayı başında Diyanet işleri Başkanlığı aracılığıyla Siirt'ten kutsal topraklara umre için gidecek vatandaşlara il Müftülüğü tarafından bilgilendirme ve eğitim semineri verildi.

Çarşı Camii'nde düzenlenen seminere, Siirt Müftüsü Mahmut Gürlen, Hac ve Umre Bürosu yetkilisi Sadullah Eldemir, Çarşı Camii İmam-Hatibi Nevzat Erdabakoğlu ve diğer din görevlileri ile umreye gidecek olanlar katıldı.

Seminerde, "İhram ve yasakları, Telbiye, Niyet, Ziyaret yerleri ile İdari konular" hakkında bilgiler verdi. Müftü Mahmut Gürlen, umrenin, belirli bir vakte bağlı olmaksızın usulüne göre ihrama girdikten sonra tavaf ederek Kabe'yi ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan bir ibadet olduğunu söyledi. Gürlen, umrenin, arefe ve Kurban Bayramı dışında senenin her zamanında yapılabileceğini belirtti. Hazreti Peygamber'in, "Umre, kendisiyle diğer umre arasında işlenilen küçük günahlara kefarettir" şeklindeki Hadis-i Şerif'ini hatırlatan Gürlen, ziyaret anlamına gelen umrenin, aynı zamanda inananlar açısından böyle bir özelliğinin bulunduğunu ifade etti. Umre için dışarıdan gelenlerin Mikat mahallerinde, Mekke'de bulunanların ise Hill bölgesinde ihrama girmesi gerektiğini kaydeden Gürlen, ihramın ise, umrenin şartlarından olduğunu bildirdi. Umre yapmak isteyen kişinin, önce umre yapmaya niyet etmesi gerektiğini vurgulayan Müftü Gürlen, "Niyetin ardından telbiye okunarak ihrama girilir. Bundan sonra Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında say ettikten sonra tıraş olunarak ihramdan çıkılır. Tavaf, umrenin rüknudur. Say ve tıraş olmak ise, umrenin vacipleridir" diye konuştu.

Umre ibadetinin faziletiyle ilgili çok sayıda Hadis-i Şerif bulunduğuna dikkati çeken Müftü Mahmut Gürlen, umre ziyaretlerine kesinlikle turistik bir gezi gözüyle bakılmaması çağrısında bulundu. Siirt'ten 245 kişinin müracaat ettiği birinci tur uçuşlarının 5 veya 6 Mart tarihinde gerçekleştirileceğini belirten Gürlen, ''Siirt'ten otobüslerle önce Diyarbakır, ardından uçakla Mekke ve Medine'ye geçilecek'' dedi.
Gürlen, umreye gideceklerin 25 Mart'ta yurda döneceklerini kaydetti. Umre semineri, okunan duanın ardından sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 17:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?