5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

'Utanç duyulacak bir olay'

BDP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KURTULAN SİİRT'TE

BDP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, bir ilköğretim okulunda kız öğrencilere cinsel istismarda bulunulduğu iddialarını incelemek üzere Siirt'te geldi.

Diyarbakır'dan bir grup partili bayanla birlikte BDP Siirt İl Teşkilatı'nı ziyaret eden BDP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, daha sonra bir ilköğretim okulunda kız öğrencilere cinsel istismarda bulunulduğu iddiaları ile ilgili olarak Siirt Vali Yardımcısı Hamdi Üncü ve Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık ile görüştü. Görüşme sonrası Adliye Sarayı önünde bir açıklama yapan Kurtulan, "Siirt'imizde yaşanan bir tatsız olaydan sonra bir kadın heyeti oluşturduk. Diyarbakır'da daha çok çalışmalarını yürüten, Türkiye kapsamında çalışmaları olan farklı yöneticilerimizle birlikte bir kadın heyeti oluşturduk, burada bir dizi görüşmeler yaptık. Vali yardımcısıyla görüştük, başsavcıyla görüştük, halkla görüştük. Buraya gelmeden önce de bir araştırmamız söz konusu oldu. Utanç duyulacak bir olay. Bunun mutlaka üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Olayın basına Siirt'te erkeklerin dayanışması olarak yansıdığını hatırlatan Kurtulan, faili koruyan bir mantık olduğunu kaydetti. Kurtulan, "Erkek egemen dediğimiz sistemin bir uzantısı ve yaklaşımı olarak açığa çıkan, bu her yerde de böyledir. Kadınlar istismar edilir, insan hakları ihlali yaşanır, taciz, tecavüze uğranır, ama üstü örtülmeye çalışılır. Çocuklar cinsel istismara uğrar, uğratılır. Bu bir insanlık suçudur. Bunun faili kimse, nereye kadar uzanıyorsa, bunun altını çizerek sizinle paylaşmak istiyorum, kurumun yetkilisine, çalışanına uzanıyorsa, uzansın mutlaka yargılanmalı. Daha çok dediğim gibi yanılgılı bir korumacı yaklaşımla olaylar örtbas ediliyor. Ben özellikle savcı beyin tutumunu kınadığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Savcı beyin tutumunda adeta siz niye geldiniz ki, bunu direkt demedi ama tutum ve davranışları, bir milletvekilinin başkanlığında oluşan bir heyete yaklaşımı ciddiyeti ve olgunluğu bulamadık. Çok üzülerek Siirt'ten ayrılıyorum. Bilgi alamadık, dosyanın gizliliğini biliyorsunuz sizler de. Zaten bu konuda bilgi almakta zorlanıyorsunuz savcı beyden. Şu an tutuklu sayısı kaçtır, soruşturmanın gizliliği nedir? Çocuklar en çok bizim ilgilendiğimiz alanda, çocukların asıl mağdurların sağlık ve yaşam güvenceleri nedir, maalesef bilgi alamadık. Bu da dosyanın gizliliği kapsamında ele alınıyor. Ancak bizim genel olarak aldığımız bilgi çok yaygın, bir-iki-üç-beş kişi ile bir vaka değil, bir-beş-on günlük vaka değil. Uzun zamandır ilimizde yaşanan bir durum, çirkin bir olay. Şu veya bu kurumda kimin olması bizim için hiç önemli değil. Şu önemli; çok yaygın, sayının çok kabarık olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun üzerine kararlı gideceğimizi paylaşmak istiyoruz. Kadın örgütleri olarak her zaman bu olayların bizzat muhatabıyız, bizzat tarafıyız. Bu vakada da biz kendimiz öyle görüyoruz, bu çocuklarımızın bundan sonraki yaşamlarının nasıl olacağına dair, yaşama nasıl katılacakları konusunda takipçisi olacağız. Aynı zamanda hiçbir failin üstünün kapatılmasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Kurtulan ve beraberindekiler, açıklama sonrası Siirt'ten ayrıldı.

BDP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KURTULAN SİİRT'TE
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 18:59:05
Güncelleme :23 Nisan 2010 Cuma 09:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?