5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Uyutulmadan damar ameliyatı yapıldı

SİİRT'TE HASTA UYUTULMADAN İLK KALP AMELİYATI YAPILDI

Siirt'te ilk defa hasta bayıltılmadan bir şah damar ameliyatı gerçekleştirildi. 81 yaşındaki hasta Hamide Epözdemir ameliyat olmak için Ankara'ya kadar gittiğini belirterek Siirt'e gelip Devlet Hastanesi'ndeki doktorlara göründükten sonra ameliyatın gerçekleştiğini söyledi.

Şah damarından ameliyat edilen Hamide Epözdemir'in durumunun Siirt'te bir ilk olduğunu belirten Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayran Özgür Köşker, "Şah damarında damar sertliğine bağlı tekrarlayan geçici felçleri olan hastaya dış merkezde yapılan şah damarı ultrasonun a damar sertliği yapan plağın kırılmış olduğu bir kısım parçaların beyin dokusuna ulaşmış olması sebebiyle geçici felç geçirdiği anlaşılmış olup şah damarında halen kopmak üzere olan plak parçaları olduğu tespit edilmiştir. Nörolog Dr. Sibel Güler tarafından felç değerlendirilen hastanın tıbbi tedavisinde fayda göremeyeceği Nöroloji Uzmanı Sibel Güler tarafından teşhis edilmiş ve ameliyata karar verilmiştir. Ancak hastada aktif zatüre varlığı ve ileri aort darlığı sebebi ile şah damarından plak çıkarma ameliyatının hastanın uyutulmadan yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu haliyle adı geçen ameliyat Siirt ilinde bir ilktir. Hastanın tekrarlayan felç geçirmesi sebebiyle nörolojik durumunun yakın olan takibi gerekmektedir. Hastanın aktif zehirlenmesi hastanın ameliyat esnasında solunum makinesine bağlanması ileri derecede riskli hale getirmektedir. İleri aort darlığı kalbin genel anestetik maddelere karşı hassasiyetini arttırmıştır. Hasta acil şartlarda ameliyata alınmış, ameliyathane personelinin özverileriyle başarılı bir ameliyat gerçekleştirilmiştir. Zatüresi tedavi edildikten sonra nörolojik sekel almadan taburcu edilmiştir. Lokal anestezinin diğer bir avantajı ameliyatın yüksek bir donanım gerektirmemesi sebebi ile küçük hastanelerde ile yapılabilir olması sağlanmaktadır" dedi.

Yıllardır hastalığı ile mücadele eden Hamide Epözdemir ameliyat olmak için birçok il gezdiğini belirterek, "Ben ilk hasta olduğumda Batman'da hastaneye gittim bana felç olabileceğim söylendi. Daha sonra birçok il gezdim en son Ankara'ya gittim. Orada da bana ameliyat olursam felç olabileceğim söylendi. Doktorlar ameliyata yanaşmayınca ben de ameliyat olmadım. Aradan geçen zaman ardından Siirt Devlet Hastanesi'nde muayene olmaya geldim bu sırada doktora rahatsızlığımı anlattım bunun ameliyatla geçebileceği söylendi. İlk önce inanmadım ama sonra çocuklarımın onayını aldıktan sonra ameliyata girme kararı aldım. Ameliyat öncesi felç kalma korkusu vardı ama çok şükür başarılı geçti ve şu an sağlık durumum iyi görünüyor" diye konuştu.

SİİRT'TE HASTA UYUTULMADAN İLK KALP AMELİYATI YAPILDI
SİİRT'TE HASTA UYUTULMADAN İLK KALP AMELİYATI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 12:41:02
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 13:21:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?