5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Vali Aydın bina yıktı

Siirt Valisi Ahmet Aydın, ekskavatöre binerek, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bir binanın yıkımını gerçekleştirdi.

Siirt'te bir otelin konferans salonunda düzenlenen 'Kentsel dönüşüm Devam Ediyor' konulu toplantıda kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, kentsel dönüşüme girmeyen 4 ilden biri olan Siirt'te dönüşümün başlatıldığını söyledi. Toplantının yapılmasının amacının basında çıkan haberlerden kaynaklandığını belirten Gürgen, "Ülkemizin gündeminde olan kentsel dönüşüm bugün önemli bir noktaya ulaştı. Bakanlar Kurulu'nda ilan edilmiş 95 ayrı bölgemiz var. 6 bin 500 hektar alan içinde 1 milyon vatandaşımızın yaşadığı bölgemizde Kentsel Dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Bunun da ötesinde 45 bin vatandaşlarımız kendi gönülleri rızasınca Bakanlığın lisanslandırdığı kuruluşlara müracaat ederek kendi binalarını Kentsel Dönüşüm'den geçirdiler. Siirt'te daha önce Siirt Belediyesi nezdinden birtakım çalışmalar yaparak kendilerini Kentsel Dönüşümü teşvik ettik. Siirt'te yaptığımız bir şey daha var. Vatandaşlarımızı kendi binalarını kendileri tespit etsin ve İlgili birimlere müracaat ederek yeniden yapsın. Siirt'te çok ciddi bir çarpık kentleşme var. Eğer, insanlar bugün çöplerden şikayetçiyse, gezen bir takım hayvanlardan sıkıntılı ile ve gezdiği şehirden hoşnut değilse işte tam o zaman kentsel dönüşüme hazır demektir. 95 ayrı bölgede uyguladığımız kentsel dönüşümü burada da uygulamak istiyoruz. Bölgemize baktığımız zaman birinci derece deprem bölgesidir. Burada yapmamız gereken depremden önce hazırlığımızı yapmaktır. Çok şiddetli bir depremle karşı karşıya kalırsa çok canlar kaybedebiliriz. Öncelikle halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Siirt'in içinde belirleyeceğimiz alanları Siirt'e yakışır bir şekilde dönüşüm başlatacağız. Dönüşümün teşvik edilmesi gerekir" dedi.

Siirt Valisi Ahmet Aydın ise, "Bugün Siirt'in kentsel ve tarihsel dönüşümünü masaya yatırdık. Siirt'i kentsel dönüşümden geçirmek için Ankara ile sıkı bir mekik dokuyoruz. Belediye Başkanı haklı olarak askeri alanların şehir merkezinden çıkarılması gerektiğini söylüyor. İnşallah bir kısmı yakın zamanda şehir merkezinin içinden çıkarılarak kentleşme açısında rahat bir nefes alacak. Başbakan Erdoğan İstanbul Feshane'de yapılan Siirt günlerinde Siirt, Rize ve İstanbul'un diğer şehirlerden daha önem verdiğini söylemiştir. Bu amaçla Sayın başbakanımız Siirt için büyük uğraş sarf ediyor. Bu amaçla kentsel dönüşüm çalışmaları ile Siirt'imiz çok hızlı bir şekilde dönüşümden geçecek ve bunu yaparken de hiçbir vatandaşımızın mağdur edilmemesi sağlanacaktır. Sayın başbakanımızın talimatıyla Siirt'te bu kentsel dönüşüme dahil edildi. Öncelikle kentsel dönüşümün getirisi için halkı bu noktada teşvik edeceğiz" diye konuştu.

Siirt'in birinci derece deprem bölgesi olduğu gerçeğinin farkında olduklarını ifade eden Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da olabilecek muhtemel bir felakete karşı timsah gözyaşlarının kimseye faydası olamayacağını belirtti. Başkan Sadak, "Siirt'te kentsel dönüşüm ile ilgili mahalle mahalle gezerek gerek sivil toplum örgütleri gerekse mahalle muhtarlarını bu konuda bilinçlendirdik. Hatta Siirt'in deprem haritasının çıkarılması için Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara hocamızı da Siirt'e getirterek deprem riski hakkında bilgilendirdi. Ben Siirt'i çok seviyorum. Görevimden de kaçmıyorum. Öncelikle Siirt'te kentsel dönüş yapılamak isteniyorsa önce belediye binasının yanından başlayarak Atatürk stadına kadar giden Askeri alanın şehrin merkezinden kaldırılarak buralarda yeni ve şehrin dokusuna uygun kentleşme yapılmalıdır. Bu Siirt için önemli bir kazanım olacaktır. Bugün Siirt'in en büyük mahallelerinde yapılan konutların büyük bir bölümünün ruhsatı yok ve 12 bin binanın 33 bin konut var bunların 2 bin konutu ruhsatlıdır. Eski Siirt dediğimiz binalar bile en küçük bir sarsıntıda yerle bir olacağını hepimiz biliyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra Güres Caddesi'nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk yıkımı gerçekleştirildi. Ekskavatöre çıkan Vali Aydın, binanın yıkımını gerçekleştirdi. - 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2013 Salı 18:12:34
Güncelleme :24 Ekim 2013 Perşembe 12:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?