5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Vali durum değerlendirmesi yaptı

SİİRT VALİSİ ŞENTÜRK STK TEMSİLCİLERİYLE DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPTI

Siirt Valisi Necati Şentürk cinsel istismar olaylarıyla ilgili olarak, "Bataklığın kurutulması ve bu gibi olayların altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir" dedi.

Siirt ve Pervari'de meydana geldiği iddia edilen iki cinsel istismar olayı nedeniyle Vali Necati Şentürk sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle bir toplantı düzenledi. Toplantıda bir olayın ancak meydana geldiği zaman konuşulduğunu belirten Şentürk, "Suçu oluşturan bu kabil suçları oluşturan ortam nedir? Bu ortam nelerden beslenir? Suçu oluşturan bu ortamı nasıl ortadan kaldırabiliriz? Bugün sivil toplum kuruluş yöneticileri basın mensupları ve uzmanlarımızla konuşacağız. Bu somut hadiseye karışan şüphelilerin eğitim düzeyi hangi düzeydedir.. Şüphelilerin eğitim düzeyleri yüksek değildir, düşüktür. Yaklaşık 29 kişi şüpheli olarak adliyeye intikal ettirilmiş. Aralarında bir kişi yüksek okul mezunu diğerlerinin eğitim düzeyi düşüktür. Mağdur çocukların babası ile görüştüm. Devlet olarak himayemize aldık. Üç yıl süreyle o aileye ekonomik yardımda bulunacağız. Sosyal ve psikolojik destek vereceğiz" diye konuştu.

Mağdur ailenin de eğitim düzeyinin çok düşük olduğunu bu nedenle çocuklarında meydana gelecek psikolojik değişimleri rahatsızlıkları fark edecek düzeyde olmadığını kaydeden Şentürk, ailenin ekonomik sorunlar çektiğini ailedeki birey sayısının çok fazla ve bir çocuklarının 20 yıldan beri kayıp olduğunu anlattı. Vali Şentürk, bölgede nüfus planlamasına karşı bir direnç olduğunu belirterek herkesin bakabileceği kadar çocuk sahibi olması gerektiğini bildirdi. Şentürk, "Olayın ekonomik sebeplerinin yanında sosyal sebepleri de vardır. Sanki yanlış anladığımız örf ve adetler var. Onları da evrensel değerlerle bağdaşır hale getirmemiz gerekir. Bu tür olaylarda sosyal yaptırımın da açıkça gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siirt halkı bunu gösteriyor, Siirt basını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

 

"SİİRT'TE YAŞAYAN O FAZİLETLİ İNSANLARDAN DA ÖZÜR DİLENMESİ GEREK"

Ulusal basında çıkan haberleri eleştirmediğini belirten Şentürk, "Kurumsal olarak söylemiyorum, münferit. Basın, olayı toplumsal suça dönüştürdüler. Yani sanki büyük kitlelerin ve toplumun tamamının suçlanabileceği onların sorumlu bir hale getirilebileceği hale getirdiler. Bu tip suçlar elbette ki Türkiye'nin her yerinde işleniyor. Daha dün bir başka ilimizde benzer bir hadise meydana gelmiştir. Ama bu hadisede hiç kimse o ilin tamamını suçlamamıştır ya da basın o ilin tamamını suçlamamıştır. Bu tür ahlak dışı ve Siirtlilerin benimsemediği hatta lanetlediği hadiseleri işte, 'Siirtliler böyledir', ben duymadım ama, 'Siirtlilerin Allah belasını versin' şeklinde bir ifade kullanılmış. Bunlar çok yanlış ve kullananın kültür seviyesini ve kalitesini ortaya koyan sözlerdir. Bunları hiçbir zaman tasvip etmediğimi belirteyim. Bu bakımdan bir kez daha özür dilenmesini gerektiğini düşünüyorum. Suçlular hariç, şüpheliler hariç, hadiseye karışanlar hariç, ama Siirt'te yaşayan o faziletli insanlardan da özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum" diye devam etti.

 

DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF SİİRT'E GELECEK

Bugün ayrı ayrı olarak okul müdürleri ve rehber öğretmenlerle toplantılar düzenleneceğini ifade eden Vali Şentürk, "Çocukların korunması gerekiyor. Çocuklara da o bilincin verilmesi gerekiyor. Normal hayatta, okula giderken okulda , sokakta oyun oynarken kendini koruma bilincini vermemiz gerekir. Bu da eğitim yoluyla olur. Anne-babaların sivil toplum örgütlerinin devletin de yapacağı bazı işler vardır" şeklinde konuştu.

Vali Necati Şentürk gelecek hafta Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Sağlık Bakanlığı'ndan geniş katılımlı heyetlerin Siirt'e geleceklerini sözlerine ekledi.

SİİRT VALİSİ ŞENTÜRK STK TEMSİLCİLERİYLE DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPTI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 13:22:01
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 15:29:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?