5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Valilikten kültür hizmeti atağı

Siirt Valiliği 5 ayrı ilçedeki Osmanlı eserlerini tanıtan 4 ayrı kitap yayınladı. Kitaplar Valilik önünde düzenlenen bir gala ile kamuoyuna tanıtıldı.

Siirt Valisi Necati Şentürk galada yaptığı konuşmada şehirlerin kültürel zenginlikleri tarihleri ve doğal güzellikleriyle ölçüldüğünü belirtti. Vali Şentürk, "Şehirler vardır, kuru, mana yoksunudur. Şehirler vardır, mana doludur, kültürel zenginlikleri ile tanınır. Bir beldenin büyüklüğü, kültürel zenginlikleri tarihleri ve doğal güzellikleri ile ölçülür. İşte Siirt, bu değerleri bünyesinde barındıran bir şehirdir. Siirt, Osmanlı tarihi boyunca bölgenin bir eğitim merkezi olmuştur.

Hatta Osmanlı Sarayı'na buradan bir ışık göndermiş ve İbrahim Hakkı Hz. Marifetname'nin bir nüshasını Osmanlı Sarayı'nda yazmıştır. Siirt içinden üç kent çıkaran ve topraklarının 3 te 2'sini kaybetmesine rağmen mana ve kültür açısından Türkiye'nin en zengin yörelerinden birisidir. Van 100. Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Boran, 8 yıl süren hassas bir çalışma ile Baykan, Kurtalan, Eruh ile Şirvan ve Pervari ilçelerimizdeki Osmanlı eserlerini tanıtan bu eserleri meydana getirdi. Yakın bir zamanda da Aydınlar ve ilmerkezindeki eserleri tanıtan kitapları yayınlayacağız" dedi.

Sultan Memduh Divanı'nın da 5 kitap halinde basılacağını ve ilk kitabının basıldığını belirten Şentürk, eserlerdeki eksikliklerin bundan sonraki baskılarda düzeltileceğini sözlerine ekledi. Yağmur altında yapılan galada Siirt'i tanıtan bir filmin gösteriminin ardından kitapların dağıtımı yapıldı. Galaya Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, kitapların yazarı Doç. Dr. Ali Boran kurum müdürleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 11:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?