5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Vergi rekortmenlerine plaket

Siirt'te 'Vergi Haftası' kutlamaları çerçevesinde 2007 yılı vergi rekortmenleri birer plaketle ödüllendirildi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan İl Defterdarı Musa Avcu, "İlimizde; 2008 yılında 101 milyon 93 bin 64 TL vergi tahakkuku yapılmış, bunun 81 milyon 382 bin 917 TL'si tahsil edilmiş, tahsilat oranı yüzde 80.50'dir. Yine aynı dönem içerisinde ilimizde genel bütçeden toplam 447 milyon 878 bin 881 TL harcama yapılmış olup, ilimizde toplanan vergiler, yapılan giderlerin 2007 yılında yüzde 19'unu karşılarken, 2008 yılında yüzde 18.17'sini karşıladığı anlaşılmakta olup, buradan da, devletimizin ilimize beş verip, birden daha az aldığı anlaşılmaktadır" dedi.

STSO Başkan Vekili F. Özgür Çalapkulu ise yaptığı konuşmada esnaf ve tüccarın çok zor şartlar altında bulunduğunu belirtti. Çalapkulu şöyle konuştu:
"2006 yılı bütçe gelirleri istatistiki bilgilerine göre ilimizin toplam vergi tahsilatı sıralamasındaki yeri 27 iken 2007 yılı sonunda bu sıra 23'e gerilemiştir. Yani bunca krize rağmen tahsilatta ilerlememiz tüccar, esnaf ve bürokratlarımızın hassasiyetini göstermektedir. Vergi tahsilatında olduğu gibi, 2008 yılı verilerine göre ilimiz tüccarı ve esnafının çek ve senetlerini ödemekte ne kadar hassas olduğu da Merkez Bankası verilerinden anlaşılmaktadır. Protesto edilen çek ve senet miktarları listesinde başı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi iller çekerken ilimiz bu listede 2007 yılında bulunduğu 68'nci sıradan 75'nci sıraya gerilemiştir. Yine bunca krize ve likidite sıkıntısına rağmen ödemeler aksatılmamıştır."

Siirt Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı M. Rıfat Ayyıldız da vergi ödendiği oranda ülkenin refah düzeyinin artacağını söyledi. Siirt Valisi Necati Şentürk de yaptığı konuşmada, insanların toplu olarak yaşamaya başladıkları dönemden itibaren devletlerin bireylerden destek almaya başladıklarını belirterek, "Bu ihtiyaçlar günümüzde sosyal devlet anlayışı ile daha da artmıştır. Çeşitli adlar altında alınan bu vergilerin adil ve uyumlu olması önemlidir. Verginin adil olması önemlidir. Çünkü vergide optimum bir nokta vardır. O noktanın aşıldığı yüksek vergiler toplanamıyor. Siirt esnafı her zaman vergisini ödemeye çalışıyor. Bu açıdan Siirt esnafı her türlü övgüye layıktır" ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra 2007 yılında dereceye giren vergi rekortmenlerine plaketleri, ayrıca düzenlenen şiir, afiş ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Kurumlar vergisinde; Kurtalan Çimento Fabrikası sahibi Limak Holding birinci, Kuzu Toplu Konut ikinci ve Güven Hastanesi üçüncü oldu. Gerçek usulde ise ilk üçe giren isimler şunlar; birinci, Noter Serpil Biçici, ikinci, Bahattin Acar ve üçüncü, Avukat Cemal Acar.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 10:32:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?