20
Mayıs
2024
Pazertesi
BAYKAN - SİİRT

Kabuğu çatlayan bıttım

Siirt'te bir çiftçi, dalındayken sert kabuğu çatlayan bıttım üretmeyi başardı. Çiftçinin ürettiği bıttımlar görenleri hayrete düşürüyor.


DEDAŞ Müessese Müdürlüğü'nden emekli olan Tahir Elçiçek (60) yıllardan beri tarıma çok düşkün olduğunu ve kendisine ait bağında sürekli ağaçların bakım ve aşılamaları ile uğraştığını söyledi.

Menengicin daha irisi olan bıttımların sert kabuklarının fıstıkta olduğu gibi dalında iken çatlamadığını ifade eden Elçiçek, "Bıttımlar ya dişlerin arasında ya da özel penselerle kırılarak yenilebiliyor. Ancak benim ürettiğim bıttımların sert kabukları tıpkı fıstık gibi iken çatlıyor. Parmaklarınızın ucuyla ya da dişlerinizin arasında hafifçe sıkarak kabuğunu ayırabiliyorsunuz. Bu bıttım ağacından 4-5 yıldan beri böyle çatlak bıttımlar alıyorum. Bu nedenle çok ilgi görüyor. Bu bıttım ağacından elde ettiğim fidanların bıttımları da çatlıyor" dedi.


İl Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, bıttımın bu çeşidi ile ilk defa karşılaştığını belirtti. Başkan Tanık, "Bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasında büyük yarar vardır. Ben ilk defa böyle bir bıttım çeşidi ile karşılaşıyorum" diye konuştu.


Ticaret ve Sanayi Odası Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Adnan Kazak ise, Siirt ve Mardin yörelerinde çok sık rastlanan bıttımın çatlayan çeşidiyle ilk defa karşılaştığını söyledi. Kazak, "Bizim yöremizde eskiden oldukça yaygın olarak tüketilen ancak son zamanlarda fıstık üretiminin gelişmesi ile geride kalan bıttımın çatlayan çeşidine ilk defa rastlıyorum. Literatürde de böyle bir şeyi görmedim" şeklinde konuştu.


Siirt'te fıstık ihracatı ile uğraşan Nihat Avcı isimli vatandaş da yıllardan beri Amerika'ya bıttım ihraç ettiğini belirterek, "Bıttım Siirt ve Mardin'de çokça tüketilen bir kuruyemiş. Yıllardan beri Amerika'ya bıttım ihraç ediyorum. Bizim babadan kalma uğraş alanımız olmasına rağmen ilk defa kabuğu çatlamış bıttım görüyorum. Normal bıttımın kilosunun 25-30 YTL arasında satıldığını göz önünde bulundurduğumuzda bu bıttım çeşidinin ekonomik değeri daha iyi anlaşılır. Bu çeşidin yaygınlaştırılması gerekir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 14:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?