20
Mayıs
2024
Pazertesi
BAYKAN - SİİRT

Tifo ve Hepatit B salgını panik yarattı

Baykan İlçesi Atabağı Beldesi’nde Tifo ve Hepatit B salgını tespit edildi. 3 bin 500 nüfuslu beldede yaklaşık 500 kişinin salgın hastalıklara maruz kalması üzerine Siirt Sağlık İl Müdürlüğü, salgının kontrol altına alınması için bölgede çalışma başlattı.

Sağlık İl Müdürlüğü’nce 15 kişiden oluşturulan görevli ekip, 4 ayrı kola ayrılarak, beldede bulunan 3 bin 500 kişiyi sağlık taramasından geçirmek için çalışmalara başlarken, 11 ayrı bölgeden de su numuneleri alınarak, beldenin suları klorlanmaya başlandı. Sağlık İl Müdürlüğü’nce oluşturulan ekip, Siirt Sağlık İl Müdürü Doktor Erol Emre Ömür başkanlığında Bulaşıcı Hastalık, Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Şube Müdürleri ile 1 dahiliye uzmanı, 4 pratisyen hekim, 6 teknisyen ve hemşireden oluşuyor.

500 HASTADAN 90’I TİFO VE HEPATİT VİRÜSÜ TAŞIYOR
Gerçekleştirilen sağlık taramalarında, yatalak vaziyette bulunan çoğu hastanın Tifo ve Hepatit B virüsü taşıdığı belirlendi. Belde’de yatalak bulunan 500 hastadan, şu ana kadar yapılan kontroller sonucunda 90 kişinin bulaşıcı hastalığa yakalandığı tespit edildi. Tifo ve Hepatit B hastalıklarının, 1 hafta önce tavuk ölümlerinin arttığı beldede yenilen etlerden kaynaklandığı ihtimali üzerinde duruluyor.
Siirt 50. Yıl Sosyal Sigortalar Hastanesi’nde yatan bazı hastalarda Tifo ve Hepatit B virüsü tespit ettiklerini belirten Başhekim Ahmet Karataş, "Hastalığın, yiyeceklerden ya da içme sularına kanalizasyon suyunun karışmasından kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü, virüs tespit ettiğimiz hastaların hepsi de, aynı şartlarda toplu halde yaşayan insanlar. Hastalarımızda Brusella, Tifo ve Tifo’ya bağlı hepatit hastalıkları bulunuyor. Hastaların durumu ise iyi" diye konuştu.

VATANDAŞ İÇME SUYUNU MAĞARADAN TEMİN EDİYOR
Vatandaşlar içme suyunu, beldeden 4 kilometre uzaklıkta bulunan mağaradan eşeklerle getiriyor. Köylüler, mağaradan bidonlara doldurdukları içme suyunu eşeklere yükleyerek, kilometrelerce yol katettikten sonra köye getiriyorlar. Sağlık ocağında sadece 1 sağlık memuru ve 1 ebenin görev yaptığı Atabağı Beldesi’nde hemen hemen her evde 2 ile 4 hasta bulunuyor. Altyapı ve kanalizasyon donanımının ileri derecede yetersiz olduğu beldede, salgın hastalıkların yatağa düşürdüğü yüzlerce hastanın Kurtalan, Baykan, Siirt ve Batman Devlet Hastaneleri’nde tedavi altına alındığı belirtildi.

Baykan-iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 13:24:56
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 15:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur işlek IP: 85.101.24.xxx Tarih : 31.07.2005 09:05:18
taze peyniri fazla yemelerinden kaynaklanıyor. yiyeceklerine dikkat etmiyorlar