6
Mayıs
2024
Pazertesi
PERVARİ - SİİRT

Hikmet Şimşek


Hikmet ŞİMŞEK   (1924-2001) 

Orkestra şefi, devlet sanatçısı. Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. Müziğe ilgisi nedeniyle 1946 yılında Harp Okulu’ndan ayrılarak Ankara Devlet Konservatuarı’nın kompozisyon bölümüne giren Hikmet Şimşek, E. Zuckmayer ve Ferit Alnar ile çalıştıktan sonra Adnan Saygun’un öğrencisi oldu.

1953’te mezun olan ünlü sanatçı aynı konservatuara öğretmen olarak atandı. Konservatuar orkestra ve korosunu yöneterek şefliğe ilk adımını atan Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı (CSO) başarılı bir şekilde yönetince dikkatleri üzerine çekti ve yurt dışına kursa gönderildi. 1959 yılında yurda dönünce de CSO’ya yardımcı şef olarak atandı.

25 yıla yakın bir süre boyunca CSO’daki şeflik görevinin yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuarı’nda öğretmenliğe de devam etti. 

Türkiye’de büyük çoğunluk onu pazar günleri TRT 1 ekranında yönettiği ’Pazar Konseri’ ile tanıyordu. Şimşek’in bu konserlerinin en önemli özelliklerinden biri de çalacağı parçaları seyircilere anlatmasıydı. Bu onun kişiliğinin adeta bir göstergesiydi. Yaşamı boyunca çocuklardan büyüklere kadar her yaş grubuna müziği anlattı, icra etti. 

Hikmet Şimşek sadece klasik müziğin Türkiye’de yerleşmesine katkıda bulunmamış, Türk besteci ve sanatçılarının yurt dışında da tanınmalarını sağlamıştı. Onların eserlerini yurt dışındaki orkestralarla icra etmiş ve plak kayıtlarını yapmıştı.
Atatürk’ün 100.doğum yılı nedeni ile Avrupa’da düzenlenen konserlerde 19 Türk bestesini yönetti. Kaydı yapılan konserler radyolardan da yayınlandı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar