28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

70 bin nüfuslu Şırnak 1 hafta susuz

Şırnak'a bir hafta boyunca su verilemeyecek. Şırnak Belediyesi, içme suyunun kömür ocakları ve yağışlar nedeniyle kirlendiğini, bu nedenle kente bir hafta boyunca su verilemeyeceğini bildirdi. Halka saat başı yaptığı anonslarla duyuru yapan belediye, vatandaşlara konuyla ilgili açıklamada da bulundu. 

Belediye tarafından sabah saatlerinde kent halkına yapılan anonsta şöyle denildi: "İlimiz merkez içme ve kullanma suyu, Toptepe kaynağından karşılanmaktadır. Kömür ocaklarındaki çalışmalar sonucu sözü edilen kaynak kurumuş olup, belediyemizce halkımızın susuz kalmaması için, filitrasyon sitemiyle dere yatağından karşılanma cihetine gidilmiştir. Ancak, yağan son yağışlar nedeniyle dere suyu kirlenmiş olup, mevcut su kullanmaya müsait olmadığından, şehir merkezine su kirliliği düzelinceye kadar su verilmeyecektir." 

Bu arada, Toptepe kaynak suyunun geldiği yerde ve suyun kirlendiği bölgede incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Ahmet Ertak, incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları dile getirdi: 

"Şırnak halkını buna reva görenler utansın. Biz bunu aylar önce gerek Şırnak Valisi'ne gerekse bir ton kömür çıkarma hırsına kapılan kömür ocaklarını işletenlere bildirdik. Onlar da bunu biliyorlardı. Biz bütün uyarılarımızı bu temelde yaptık. Hatta mahkemeyi özellikle keşif yapma noktasında deyim yerindeyse ikna ettik. Yaklaşık 20 gün önce, daha önce Toptepe kaynağı olarak bilinen; ancak şu anda kömür ocakları havzasında olan yerinde inceleme yapılmasını talep ettik. Kendileri geldiler, gördüler. Ancak mahkeme, ihtiyati tedbir koyma noktasında bize bir sonuç vermiş değil. Bugün 70 bin insanın, bu kadar hayati önem arz eden içme ve kullanma suyu noktasında yaşadığı dramı birlikte gördük. Bu suyu hayvanlar bile içemez. Ben Sayın Valimiz başta olmak üzere herkesin özelikle bunu görmesini istiyorum. Böyle bir suyu Şırnak halkına çok görüyorlarsa, bence kömür çıkarma hırsına bir kat daha kapılsınlar ve etrafta ne kadar kaynak varsa kirletsinler. Şırnak halkının bu duyarsızlığını görmesini, bilmesini istiyorum. Ama bu bir doğal afet değil, ben bunu doğal afet olarak görmüyorum. Tam tersine bir ihmalkarlıktır ve bu ihmalkarlık neticesinde 70 bini aşkın nüfus 2 gündür susuz. Bu arada biz de, suyun biraz berraklaşmasını, dinmesini bekliyoruz. Başka seçeneğimiz yok. Eğer bu böyle devam ederse, kuşkusuz su konusunda daha büyük sıkıntıların yaşanacağını belirtmek istiyorum." 

Öte yandan, belediye saat başı anons yaparak vatandaşları uyarırken, yağışlara bağlı olarak susuzluğun birkaç gün daha sürebileceği belirtildi.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2006 Cuma 17:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?