28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Abdaliye Medresesi ziyarete açıldı

Cizre ilçesinde restorasyon çalışmaları tamamlanan Abdaliye Medresesi (Mem U Zin Türbesi) yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı.

Cizre'de restorasyon çalışmaları bu sene tamamlanan Abdaliye Medresesi ziyaretçi akınına uğradı. Cizre Azizan Beyi Emir Abdullah İbn Abdullah İbn Seyfettin Boti tarafından 1437 yılında yaptırılan 'Cizre İnanç Parkı Projesi' kapsamında restorasyonu yapılan medrese yıkılmaktan kurtarıldı. Abdaliye Medresesi'nin alt bölümünde 1450-1451 yıllarında aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Cizre beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile Divan katibinin oğlu olan Memo ve onların gerçek hayatta kavuşmasına izin vermeyen Beko'nun türbesi bulunmaktadır. İşte bu tarihi yapılar yerli ve yabancı turistlerin büyük bir ilgisini çekiyor. Özellikle aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Mem ile Zin'in bulunduğu Mem U Zun türbesine turistler daha büyük bir ilgi gösteriyor. Bundan 17 yıl önce Cizre'ye geldiğini belirten İzmir'in Selçuk Belediyesi'nde görev Yapan Murat Kınay, ''Bu tarihi mekanların yıkıldığını ve yok olduğunu sanıyordum, fakat 17 yıl aradan sonra tekrar bu mekanları gördüğümde büyük bir değişim ile karşılaştım. Bu yapıların restore edilip yıkılmaktan kurtulduğunu görmek bana büyük bir sevinç verdi. Çünkü bizim memleketimiz tarih kokan bir memleket onun için böyle manevi değeri çok büyük olan bu yapıların yıkılmaktan kurtarılmasına vesile olan bütün herkese bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum'' dedi.

Cizre İnanç Parkı Projesi kapsamında restorasyon çalışmalarına 2006 yılında başlanan Abdaliye Medresesi bu sene içerisinde tamamlandıktan sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Restorasyon çalışması kısa bir süre önce tamamlanan tarihi mekan özellikle haftasonları ziyaretçilerin akınına uğruyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 16:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?