19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Adli Tabiplik paneli ilgi gördü

Faili meçhul cinayet iddialarıyla ilgili yapılan kazı çalışmalarıyla gündeme gelen Şırnak'ın Cizre ilçesinde Şırnak Tabipler Odası'nın düzenlemiş olduğu 'Adli Tabiplik' konulu panel büyük ilgi gördü.

Şırnak Tabipler Odası'nın Şırak Barosu Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği 'Adli Tabiplik' paneline İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fidan, Mardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Kamuran Yıldırım, Cizre Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Osman Tolga Karadağ, Cizre Sağlık Grup Başkanı Derya Aydemir, Şırnak Barosu avukatları, Şırnak Tabipler Odası Başkan yardımcısı Serdar Küni ile Şırnak, İdil, Silopi ve Cizre Devlet Hastanesi doktorları katıldı.

Şırnak Tabipler Odası Başkanı Dr. İsmail Vesek'in başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fidan konuşmacı olarak katıldı. Baro Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fidan, adli tıbbın önemi, otopsi ve otopsiye girecek olan doktorların yapması gerekenler, otopside nelere dikkat edileceği, delillerin değerlendirilmesi, adli tıbbın önemi ve buna benzer konularda geniş şekilde bilgi verdi. Prof. Dr. Fidan, "Bu paneli düzenleyip beni davet ettiğiniz çok sevindim ve meslektaşlarım da büyük bir ilgi gösterdi. Bu tür organizasyonlara çok ihtiyaç var herkesin bildiği gibi bölgede çok ciddi sorunlar yaşanıyor ve bu sorunlar sık sık gündeme geliyor ve neler yapılacağı konusunda hekimlerin burada görev aldığı ama bilgi sahibi olmadığını görüyoruz. Bu da zorlayıcı bir durum. İncelemelerin hatta delillerin bulunmasına bile zarar verecek bir durum, çünkü bu koşullarda delil toplanmaması gerekiyor" dedi.

Son günlerde Cizre ve bölgede yapılan kazılara değinerek kazılar sırasında delil arama çalışmalarının yanlış yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Fidan, "Kepçe ile çalışma yapılmaz, çünkü delillerin birbiri ile olan ilişkilerini ortadan kaldıran bir kazı çalışması. Çünkü bu tür çalışmalarda incelikli bir şekilde çalışılması gerekiyor. Konuşmamda da belirttiğim gibi bu konularda tecrübeli adli arkeologlar var nasıl buluntuların çıkarılacağını ve nasıl yüzeye alınacağını ve bunun eğitimini almış kişilerin yapacağı çalışmalarla aydınlatılabilir. Yoksa ortaya çıkacak deliller sonrasında veri olarak kullanılamayabilir mahkemeler tarafından. O yüzden de bu işlerin nasıl yapılmaması ile ilişkin bilgilerimizi paylaşma çalışması oldu. Belki sonrasında ise bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda standartları çalışırız" diye konuştu.

Cizre'deki Şırnak Barosu Sosyal Tesisleri'nde Şırnak Tabipler Odası tarafından organize edilen 'Adli Tabiplik' paneline soru-cevap bölümü ile devam edilirken panel yaklaşık dört saat sürdü.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 12:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?