19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Avrupalı heyet Şırnak'ta

İngiltere, Almanya ve Danimarka Büyükelçiliklerinde görevli 3 kişiden oluşan heyet dün Şırnak'ta, Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez, Belediye Başkanı DTP'li Ahmet Ertak, DTP İl Başkanı Halil İrmez ve Kadın Merkezi (KAMER) Temsilcisi Leyla Birlik'i ziyaret etti.

Birleşik Krallık 2. Katibi Philippa Saunders, Almanya 1. Katibi Katrin Buchholz ve Danimarka Müsteşarı Soren Jacobsen'den oluşan heyet dün Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez ve DTP İl Başkanı Halil İrmez'i ziyaret etti.

Heyetin tercümanlığını yapan İnal Öz, Şırnak'ı ilk kez ziyaret etmekten dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ve ilk olması açısından kendilerinde ayrı bir heyecan uyandırdığını ifade etti.

Heyetin, Şırnak'ta Kamer Derneği'ni de ziyaret ederek dernek yöneticisi Leyla Birlik ile proje için görüştüklerini dile getiren İnal Öz, "Daha sonra saat 13.00'te belediyeye gelerek Belediye Başkanımıza makamında ziyarette bulundular. Yaklaşık olarak bir saat süren toplantıda son zamanlarda bölgemizde yaşanan sorunlar ele alındı" dedi.

Heyet adına açıklama yapan Philippa Saunders'ın tercümanı İnal Öz, "Bölgede yaşanan mevcut sorunlar ele alındı ve Kürt sorunu ile ilgili bir değerlendirmede bulunuldu. Sıklıkla Türkiye'nin diğer bölgelerine ve diğer şehirlerine de çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyoruz ve bu ziyaretimizde bu bölgeyi tercih ettik. Muhakkak ki Belediye Başkanı'yla şehirdeki farklı olasılıkları ve farklı sorunları konuşmak, değişik, ilginç ve ilgi çekici oldu diyebilirim" şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Ertak, "İngiltere, Almanya ve Danimarka Büyükelçiliklerinin temsilcileri olarak bölgeye dönük olan hem bölgesel sorunlar hem de ülkenin özellikle önemli sorunları arasında ele alınan Kürt sorunu ile ilgili konulara değindiler'' ifadelerini kullandı.

Ertak, "Bizi ziyaret eden heyet, bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan ne tür bir konumda olduğuna ilişkin genel çerçevede bilgi edinmek istediler. Bu çerçeve de biz de yerel yöneticiler olarak haliyle bölgemizin hem sosyal hem ekonomik hem de siyasi açıdan karşı karşıya olduğumuz birtakım bilgileri aktardık. Özellikle sivil toplum örgütlerinin kentimizde mevcut olan durumuna ilişkin bilgiler ilettik. Bunların faaliyetleriyle ilgili tabii kendilerinden sormalarının daha anlamlı olacağını ifade ettim. Ama bu çerçevede yerel yönetimler olarak bölgede kaynaklarımız ve sorunlarımıza ilişkin açıklamalarda bulunduk. Fakat ağırlıklı olarak ülkemizin uzun bir süredir içinden geçtiği toplumsal sorunlar, Avrupa Birliği (AB) entegrasyon süreci nezdinde, bunların çözümü noktasında Avrupa Birliği ülkesi üyelerinin de daha duyarlı davranmaları gerektiğini ifade ettim. Yine Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde bir an evvel Avrupa Birliği üyesi olma noktasında yardımcı olmalarını yani Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de bu konuda daha hızlı davranmalarını da ifade ettim" dedi.

Başkan Ertak, ziyaret sırasında yabancı heyete üzerinde 'Şırnak hatırası' yazılı kilim ve yöreye özgü heybe hediye etti.

Toplantı sonrası heyet, Şırnak Vali Yardımcısı ve Vali Vekili Ramazan Kurtyemezle bir araya geldi.

Heyet daha sonra DTP İl Başkanlığı'na geçerek burada İl Başkanı ve Şırnak eski Belediye Başkanı Ahmet Öğmen'le görüştü.

Buradaki görüşmelerde toplumsal olaylar, bölgenin sosyoekonomik durumu ile insan hakları konuları ele alındı.

Heyetin Şırnak'ın ardından Hakkari, Yüksekova ve Van'a geçecekleri öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 18:02:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?