19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Balveren'de sağlıklı peynir atağı

Sağlıklı peynir yapım günleri Balveren Beldesinde start aldı. Balveren Beldesinde kadınlara sağlıklı peynir yapımı uygulamalı olarak Tarım İl Müdürlüğü elemanlarından, Gülcan İLHAN, Hatice AVCI ve Tarım danışmanı Yasemin GÖNENÇ tarafından anlatıldı. Ayrıca sütün ve iyotlu tuzun sağlığımızda ki önemi CD gösterisi ile sunuldu.

Yapılan toplantıdan köylü kadınlarımız memnun kaldılar ve bundan sonra peynirlerini sağlıklı bir şekilde yapacaklarını söylediler. Bununla birlikte Tarım elemanları Köy halkına peynirin yapılışı hakkında şöyle bilgiler verildi;

"Peynir yapımında sütü önce pastörize sıcaklığına kadar yani 62 dereceye kadar ısıttık. Bunun göz ile anlaşılır yani sütün üstünün titrek kaymak tabakası tutuncaya kadar ısıtılmasıdır. Sonra süt altına soğuk su konularak ve karıştırılarak hızlı bir şekilde 3-4 dakika içerisinde soğutuldu. Sonra peynirin daha kıvamlı olması için içerisine kalsiyum ve peynir mayası katıldı. Örtülerek mayalanmaya bırakılan peynirimiz yarım saat sonra oldu. Suyu süzülen peynir sağlıklı bir şekilde tüketildi."

Tarım İl Müdürlüğünün bu desteği karşısında memnuniyetlerini ifade eden Belde sakinleri; Bu şekilde daha sağlıklı peynir üretimini öğrenmiş olduk dediler.

Mehmet Selim Yalçın-Kenthaber/Şırnak
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 20:31:50
Güncelleme :25 Haziran 2005 Cumartesi 13:17:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?