19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

CHP heyeti Şırnak'ta

Cumhuriyet Halk Partisi 1989 yılında yapmış olduğu Kürt raporunu güncelleştirmek için doğu illerinde çalışma başlattı.

Aralarında genel başkan yardımcılarının da bulunduğu 7 kişilik heyet Şırnak'ta bir dizi incelemelerde bulundu. Heyet ilk olarak CHP Şırnak İl Parti Binası'nda toplandı.

Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu bölgenin sorunları bu bölgenin tek sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunudur. Buradaki her olay, her gelişme mutlaka Türkiye'nin bütünlüğünü ilgilendiren bir konudur. 1989 yılında o zamanki SHP biliyorsunuz doğu ve güneydoğu sorunları ile ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Gerçekten o tarihteki gelişmelere bakarsanız, bugün o tarihe geri dönüp baktığınızda Türkiye gerçekleri içerisinde siyaseten söylenmesi çok zor ama birtakım incelemelerin var olduğunu göreceksiniz. 1989 yılından 2010 yılına geldik ve aradan 21 yıl geçti. Konjonktür değişti. O raporun hazırlanış tarihinde olağanüstü hal vardı. Bölgede çok farklı koşullar vardı, çok daha farklı ilişkiler sürüyordu. 2010 yılına geldiğimizde konjonktür de değişti, birçok uygulamalar devreye girdi. Nüfus yapıları değişti. Kentsel dengeler değişti ve siyaset daha farklı algılanmaya başlandı" dedi.

CHP heyeti olarak bölgenin sıkıntılarını dinlemek için geldiklerini belirten Koç, "Bizim amacımız şu, bölgeyi dinlemeye geldik. Bilhassa halkın nabzını tutan sivil toplum örgütleriyle konuşacağız. Biz öncelikle dinleyeceğiz. Toplumun nabzını tutacak, demokratik kitle örgütlerinin başkanlarıyla, temsilcileriyle konuşacağız. Bu, sadece Şırnak, Diyarbakır, Mardin üçgeni ile olacak bir çalışma değil, Van, Hakkari, Kars, Ardahan, Iğdır, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Elazığ, Tunceli, Siirt, Batman, Şanlıurfa hatta GAP'ın ucundaki Gaziantep, Kilis ve Adıyaman bölgesini dolaşacağız. Bu bölgeleri üç dört ay içerisinde 3-4 günlük sürelerle gezeceğiz. Ondan sonra bir durum değerlendirmesi yapabilecek bilgilere eriştirdikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2010-2011 yılında doğu ve güneydoğu Anadolu sorunlarıyla ilgili düşüncelerini tekrar somutlaştırarak raporu gündeme getireceğiz" dedi.

CHP heyeti daha sonra Şırnak'ta taziyesi bulunan bir aileye taziye ziyaretinde bulundu, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası'nda basına kapalı olarak sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Heyette Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Koç, Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK Üyesi Mahmut Duyan, PM üyesi Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, PM üyesi Mehmet Faraç ve CHP Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2010 Pazartesi 18:56:21
Güncelleme :19 Temmuz 2010 Pazartesi 19:06:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?