28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Çiftçilere asma fidesi dağıtıldı

Şırnak İl Tarım Müdürlüğü çiftçilere 10 bin 50 adet asma fidesi dağıttı. Tarım Müdürlüğü yetkilileri fidelerin nasıl dikilmesi gerektiği konusunda çiftçilere bilgi verirken işadamı Nedim Ayan'a ait arsa üzerinde kurulan üzüm bağından ise 1 yılda toplam 15 ton üzüm alınabileceği bildirildi. 

İl Tarım Müdürlüğü, yüzde 70 GAP İdaresi'nin yüzde 30 da çiftçilerin desteği ile bağcılığı geliştirme projesi kapsamında 8 çeşit asma fidesi dağıttı.
Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ejder Türkmen, asma fidelerinin Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden getirtildiğini belirterek, 8 çeşit asma fidesi dağıttıklarını söyledi. Fideleri çiftçilerin bahçelerine kadar götürüp teslim eden Ziraat Mühendisi Türkmen fidelerin nasıl dikilmesi gerektiğini de çiftçilere anlattı. 

Türkmen, öncelikle asma çeşitleri hakkında bilgi vererek, çiftçilere şu tavsiyelerde bulundu: 

"Biz size Besni, Yalova İncisi, Horoz Karası, Sultani, İtalyan, Dökülgen, Hönösü ve Kabarcık olmak üzere 8 çeşit fide dağıtıyoruz. Bu fideleri aşı taraflarından 4 parmak kalacak şekilde toprağa dikmelisiniz. Üstünü de toprakla kapatmalısınız. Soğuk havalarda bu toprak donarsa fideye zarar vermeyecek şekilde bu fidelerin etrafını kazmanız gerekir. Bir de fideleri 2.5 metre ara ile dikmeniz gerekiyor." 

Türkmen, işadamı Nedim Ayan'a ait arsa üzerinde tesis edilen bağ bahçesi hakkında da bilgi verdi. Ejder Türkmen, 9 çeşitten oluşan toplam 90 adet üzüm fidanı diktikleri 15 dönümlük bahçede, 1 dönüm arsa üzeriden 800 kilogram ile 1 ton arasında üzüm elde etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, bahçenin 1 yılda toplam 15 ton üzüm verebileceğini söyledi. İşadamı Nedim Ayan da tüm Şırnak'a örnek olacak bir asma bahçesi oluşturacaklarını belirtti. Ayan, "Şırnak'ta herkesin ilgi göstereceği bir asma bahçesi kuracağız. Büyük beklentilerimiz var. Umarım birçok vatandaşımıza örnek oluruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 12:54:27
Güncelleme :5 Aralık 2008 Cuma 13:44:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?