28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Çiftçilere süne bilgilendirmesi

Şırnak'ın Silopi İlçe Tarım Müdürlüğü'nce süne zararlısına karşı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Silopi Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Süne Koordinatörü Mehmet Duman, Şırnak İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ejder Türkmen, Silopi, İdil ve Cizre ilçelerinin süne ile mücadele ekipleri katıldı. Toplantıda konuşan Süne Koordinatörü Mehmet Duman, süne zararlısının tanımı, yaşayışı, zararı, biyolojik mücadelesi ve mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında bilgiler verdi.

Duman, "Biyolojik mücadelede amaç, daha temiz bir çevre ve doğal ürünler elde etmektir. Süneye karşı başlatılan biyolojik mücadele sonuncunda çiftçiler, mahsullerini ilaçlatmaktan kurtulacak. Mevcut bulunan bir ilaç paketinde parazitli yumurtalar bulunmaktadır. Bu parazitli yumurtaların özelliği, buğday tanecikleri içerisinde mevcut bulunan süne yumurtalarını ilaç atmadan kontrol altına almak amacı ile ürettiğimiz parazitlerdir. Bizim yaptığımız bu çalışma Şırnak'ta bir ilktir. Adana Zirai Mücadele ile Diyarbakır Zirai Mücadele sadece bu üretimi yapıyor. Çok pahalı bir yöntemdir. Çiftçilere ise önerim; tarlalarına, kanal boylarına, tarla kenarlarına nektar veren ve kalın kenarlı ağaçlar diksinler. Biyolojik mücadelede amaç, daha temiz bir çevre ve daha doğal ürünler elde etmek" dedi.

Tarlalara atacakları ilacın dozuna dikkat etmeleri konusunda çiftçilere uyarıda bulunan Duman, ilacın ne zaman atılıp atılmayacağını da bir uzmana sormaları gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 10:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?