28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Cizre'de kadınlar panel düzenledi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile Avukatlar Lokali'nde 'Kadın, söz, kimlik' konulu bir panel düzenlendi. Büyük ilgi gören panele sinema sanatçısı Pelin Batu ve Hukukçu Kezban Hatemi de katıldı.

Şırnak Barosu Kadın Komisyonu ile Ankara Barosu Kadın Merkezi'nin Cizre'de ortaklaşa düzenlediği panel büyük bir ilgi gördü. Şırnak Barosu Avukatlar Lokali'nde düzenlenen panele Ankara Barosu Kadın Merkezi Başkanı Av. Senay Ertem, sinema sanatçısı Pelin Batu, Gazeteci Amberin Zaman, Edebiyatçı Hande Öğüt, Şair ve Hukukçu Bejan Matur, Hukukçu Kezban Hatemi, Şırnak Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Av. Rüya Elçi, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi ve Şırnak Barosu avukatları, hemşireler, doktorlar, öğrenciler ile çok sayıda Cizreli kadın katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Şırnak Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Av. Rüya Elçi yaptı. Elçi şunları söyledi:
"Kimisine göre kadınlar daha zeki olduğundan, kimisine göre kadınlar şeytani varlıklar olduğundan dolayı, erkekler egemenliği bir kez ele geçirdikten sonra, kadınların yönetimi ele geçirmemesi için her türlü tedbiri aldılar. Kendi oluşturdukları yasalarla kadını belli kalıpların içine sokmayı başardılar. Kadınlar, bu kalıpları yıkmak için yüzyıllardır büyük mücadeleler vermekte. 8 Mart'ta bu mücadelenin mihenk taşlarından birinin, hatta mücadelenin başlangıcı olarak kabul edilen bir olayın tarihi. Biz de bu toplantıyı, ülkemizin farklı yörelerinde, farklı şartlarda yaşayan kadınlarla dayanışma ve deneyim değişimi sağlayalım diye düzenledik. Keza ülkemizde kadın haklarının kullanımı ne yazık ki homojen bir dağılım göstermiyor. Kazanılan deneyimlerin, tüm ülkeye yayılması için yılda bir gün de olsa Dünya Kadınlar Günü bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kadın olmak dünyanın her bölgesinde kendine özgü sorunlarla boğuşmak demek. Özünde sadece cinsiyetimiz sebebiyle ortak olan problemlerimiz, yerele indikçe
kendine has boyutlar kazanıyor. Çünkü Şırnak'ta kadın olmak, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de yaşayan hemcinslerinden daha çözümsüz sorunları da barındırıyor içinde. Çünkü Şırnaklı kadın hem kadın, kem de Kürt olmaktan kaynaklı sorunları omuzlamak zorunda. Uzun yıllardır iktidarlarca bir yandan feodalitenin kötülükleri sayılıp dökülürken, bir yandan feodal zihniyet el altından beslenmiştir. Bu zihniyet bugün bölgede kadına reva görülen kumalığın, berdelin, başlık parasının ve namus cinayetlerinin ana sebebidir."

Şırnak Barosu Kadın Komisyonu ile Ankara Barosu Kadın Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği panelde konuşmacılar sırayla günün anlam ve önemini ve Türkiye'de ve özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yaşayan kadınların sorunlarını ve bu doğrultudaki düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 14:40:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?