28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Cizre'de sağlıkçılara KKKA semineri

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Cizre Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından sağlık personeline Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve bu hastalığa sebep olan kene hakkında bilgi verildi.

Cizre Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından hastanenin konferans salonunda düzenlenen seminere Başhekim Op. Dr.Osman Tolga Karadağ, Hasta Hakları Birim Sorumlusu Ayfer Kar, Başhemşire Mevlide İzgiş, Sağlık Sen İlçe Başkanı Mehmet Sait Yalgatekin ile hastanedeki sağlık personeli katıldı. Seminerde konuşan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Abdulkadir Daldal, KKKA hastalığının, Türkiye genelinde en çok Tokat, Sivas ve Çorum bölgelerinde ağırlıklı olarak kendini gösterdiğini ifade etti.

Kenenin çeşitleri ve vücutta bulunan kenelerin nasıl çıkartılması gerektiği konusunda da bilgiler veren Daldal, kene ısırması durumlarında en yakın sağlık kuruluşlarına gitmeleri konusunda sağlık personelleri tarafından, vatandaşların uyarılmasını gerektiğini söyledi.

Dünyada 800 çeşit kene olduğunu ve bu kenelerden sadece "hiyaloma, morginatam ve hyalanma onotalicum" cinsi olan kenelerde KKKA hastalığı virüsü olduğunu söyleyen Daldal; KKKA hastalığı belirtilerini yüksek ateş, ani ve şiddetli baş ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma ve durdurulmayan burun kanamaları olarak açıkladı.

Yaklaşık 2 saat süren seminerin sonunda sağlık personelinin soruları da cevaplandırıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 12:54:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?