19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Cizre'de yol kapatma eylemi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde dün dört kişinin hayatını kaybettiği ve 10 kişinin de yaralandığı trafik kazasından sonra yolu trafiğe kapatan grup basın açıklama yaptı. Yol kapatma eylemi sırasında polis, grubun dağılması için havaya uyarı ateşi açmıştı. 

Cizre-İdil karayolunda A.B.idaresindeki 73 ST 992 plakalı TIR, Cizre girişinden rampa aşağı inerken frenlerinin boşalması üzerine park ve seyir halinde olan altı aracı biçip dört kişinin hayatını kaybetmesine, on kişinin yaralanmasına birçok işyerinin hasar görmesine sebep olmuştu. Kaza sonrası olay yerine akın eden Cizreliler yetkililere tepki göstererek bu yolun yüklü araçların geçişine kapatılmasını ve bir an önce çevre yolunun yapılmasını istemişlerdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Cizre-İdil karayolu üzerinde yolu trafiğe kapatan grup çevre yolunun yapılmaması ve yol yapılana kadar yolda güvenliğin sağlanmaması halinde her gün yolu trafiğe kapatacaklarını belirttiler. 

Dün kazaya tepki gösteren grubun yolu trafiğe açmaması üzerine güvenlik güçleri vatandaşlara yolu açmaları yönünde uyarıda bulunmuştu. Bunun üzerine İdil yolunu trafiğe kapatan grup adına bir açıklama yapan Cizreli esnaf Ferhat Benzer, bundan kısa bir süre önce yine benzer bir kaza meydana geldiğini ve 30 yıldan bu yana bu çileyi çektiklerini belirterek şunları söyledi:
"Hiçbir devlet büyüğümüz gelip de derdimize çare aramıyor. Biz bu yolda otuz senedir bu çileyi çekiyoruz ve bu yolda yüzlerce insanımızı kaybettik. Biz artık evimize, işyerimize gidecek cesareti bulamıyoruz. Bizim hiçbir can ve mal güvenliğimiz kalmadı dükkanımızın önünde oturup bir çay içemiyoruz. Bir manken çıkıyor ortaya basın mensupları mankeninin orasını burasını göstermek için dakikalarca gösteriyor bu görüntüyü ancak bu halkın mağduriyetini hiç kimse gösteremiyor. Hiçbir yerde ve şehrin merkezinden mazot, fuel-oil, benzin ve ağır tonajlı araçlar geçmezken Cizre şehir merkezinden her türlü tonajlı araçlar geçiyor. Bu Türkiye'nin neresinde görülmüş buradan başka? İlla ki daha fazla insanın ölmesi mi gerekiyor? Biz bu yolu trafiğe kapatırken vatandaşları provoke etmek için değil derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Biz devlet büyüklerimizden bir an önce çevre yolunun bitirilmesini ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Eğer devlet büyüklerimiz bize sahip çıkmasa biz her Allah'ın
günü bu yolda yol kapatma eylemlerimizi sürdüreceğiz."
İdil yolunda açıklama yapan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

KAYMAKAM DEMİRHAN TAZİYE EVİNİ ZİYARET ETTİ 

Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan kazada hayatını kaybeden Ramazan Kalkan'ın taziye evini ziyaret ettikten sonra kapı önünde bekleyen vatandaşların sorunlarını dinleyip vatandaşlara başsağlığı diledi. Kaymakam Demirhan'ın taziye evinden çıktığını gören vatandaşlar çevresini sarıp kazaların bir daha yaşanmaması için çevre yolunun bir an önce bitirilmesini istedi. Vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Demirhan, yolun ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların kısa bir süre önce başlayacağını belirttikten sonra taziye yerinden ayrıldı. Öte yandan kaza sonrası Cizre-İdil karayolu üzerinde işyerleri bulunan esnaf tepkilerini dile getirmek için kepenklerini açmadı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 14:50:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emin şevlük IP: 88.254.89.xxx Tarih : 30.01.2009 13:06:52

merhabalar cizredeki bu idil yolunun hemen düzeltilmesi gerekiyor yoksa allah korusun daha kötü facialar olacak devletimize sesleniyoruz cizre gençeleri olarak bize sahip çıkın saygılarımla ölen vatandaşlarımızı da allah rahmet eylesin aillelerine sabır ihsan ediyorum...