28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Cizreli mucit El-Cezeri anıldı

Dünyanın ilk sibernetik bilgini ve 60 makinenin mucidi İsmail Ebul-İz El-Cezeri Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenlenen panel ve resim sergisiyle anıldı.

1153-1233 yılları arasında yaşayan, bilgisayarların temellerini atan, alim, fen ve teknik adamı, robotlar, saatler, su makineleri, şifreli kilitler, şifreli kasalar, termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi 60 makinenin mucidi ve dünyanın ilk sibernetik bilgini olan Cizreli büyük Türk mucit İsmail Ebul-İz'i anma etkinliği kapsamında Cizre Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Şırnak Barosu Sosyal Tesislerinde bir panel düzenlendi. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Makal, minyatür sanatçısı Leman Dinçtürk ve Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Kaymakam Cihan Demirhan, Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Tabipler Odası Başkanı Dr. İsmail Vesek, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş da yer aldı.

Panelde Prof. Dr. Oğuz Makal, İsmail Ebul-İz El-Cezeri'yi anlatan projesi hakkında açıklama yaptıktan sonra İsmail Ebul-İz El-Cezeri ile ilgili hazırladığı ve yönetmenliğini Duygu Yılmaz'ın yaptığı belgesel film davetlilere sinevizyon eşliğinde izletildi.

Minyatür sanatçısı Leman Dinçtürk ise minyatür sanatı ile ilgili söyleşisinde ayrıca İsmail Ebul-İz'in o dönemde yaptığı ve büyük hayranlıkla bahsettiği minyatür resimlerle ilgili bilgiler de verdi. Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın ise dünyanın ilk sibernetik bilgini ve 60 makinenin mucidi İsmail Ebul-İz El-Cezeri'nin hayatı ve günümüze kadar gelen icatları ile ilgili geniş bir şekilde bir konuşma yaptı.

Cizre Kaymakamlığı ve İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından İsmail Ebul-İz El-Cezeri'yi anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Makal, minyatür sanatçısı Dinçtürk ve Araştırmacı Yazar Yaşın'a plaket ve değişik hediyeler verildi. Panelden sonra minyatür sanatçısı Dinçtürk'ün Cizre Öğretmen Evi'ndeki 'Ebul-İz' minyatür sergisi törenle açılarak davetliler tarafından gezildi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 13:38:35
Güncelleme :3 Mayıs 2009 Pazar 17:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?