28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Cizre'li öğrencilerden başarılı proje

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje Türkiye genelinde yapılan proje yarışmasında 640 proje arasında finale kalan 28 proje arasına girdi.

Cizre Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Şerif Balcan'ın danışmanlığında, Cizre Anadolu Lisesi öğrencileri Hacera Kaçar ve Bişenk Ürün'ün hazırladığı, 'Zeytin Atık Suyundaki Fenolün Fenol Formaldehit Reçinesi Kazanımı ve Beton Kalitesinin Üzerindeki Etkileri' adlı projesi, Türkiye genelinde yapılan 2008-2009 eğitim-öğretim yılı Fen Bilimleri ve Uzay Teknolojileri Prototip proje yarışmasında 640 proje arasında finale kalan 28 proje arasına girdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Okyanus Kolejleri BAR-GEM işbirliğiyle düzenlenen proje yarışmasında 640 proje arasında finale kalan ve sergiye davet edilen 28 proje arasında yer alan Cizre Anadolu Lisesi öğrencilerinin projesi 24-27 Nisan 2009 tarihleri arasında İstanbul Avcılar Okyanus Koleji'nde sergilenecek. Aynı zamanda İstanbul Avcılar Okyanus Koleji'nde yapılacak finale katılmak üzere Anadolu Lisesi öğrencileri Hacera Kaçar ve Bişenk Ürün bugün Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Şerif Balcan, Anadolu Lisesi Müdürü M. Hıdır Oktaykaan, Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Özlem Gürgön ile birlikte İstanbul'a gitti.
 
Proje hakkında bilgi veren Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Balcan, "Bu projenin amacı zeytin atık suyundaki fenolik maddelerin kimyasal yöntemlerle elde edilmesi ve betonun mukavemeti, donma hızı ile ısı tutma kapasitesine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla zeytin atık suyunda çevre kirliliğine sebep olan fenolü atık sudan ayırmak, ayrılan fenolü formaldehit ile tepkimeye sokup oluşan fenolü formaldehit reçinesini betonunun mukavemeti, donma hızı ve ısı tutma kapasitesini arttırmasındaki etkilerini araştırmaktır. Sonuç olarak zeytin suyunda bulunan fenolün geri dönüşümü üzerine çalışıldı. Zeytin atık suyunda bulunan fenol, formaldehit ile fenol-formaldehit reçinesi (Bakalit) şeklinde kazanıldı. Elde edilen bu reçine öğütülerek beton katkı maddesi olarak kullanıldı. Böylece çevreyi kirletici etkisi olan fenol hem atık sudan uzaklaştırıldı hem de elde edilen bakalit, betonun kalitesini arttırmada kullanıldı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 15:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Burçin AYTEKİN IP: 85.108.153.xxx Tarih : 27.04.2009 17:34:46

Bizde yarışmaya Doğal Peeling adlı projemizle İzmir'den katıldık. Ve bu kızlarla sağlam arkadaşlık kurduk. Kendimizi saymazsak diğer projeler arasından onların kazanmasını çok istedik. Ve oldu. Dereceye girdiler. Bizim fotolarımızı çektiğiniz için teşekkür ederiz. Başarılarınızın devamını dileriz.