28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Demirciliğe ömrünü adadı

Şırnak'ta yıllardır demircilik sanatıyla ilgilendiğini belirten 44 yaşındaki Beşir Usta, bu mesleği dedelerinden öğrendiğini, 10 yaşındayken demircilik sanatına adım attığını, 34 yıldır bu sanatı severek sürdürdüğünü söyledi.

Şırnak'ta 34 yıldır demircilik sanatıyla ilgilenen emektar usta Beşir Demir, yıllardır mesleğini severek yaptığını belirtti. Demircilik sanatının aile meslekleri olduğunu kaydeden Beşir Demir şöyle devam etti:

"1978'den beri ben bu işi yapıyorum. Babadan kalan ve ailemizden gelen bir meslektir. Tarımla ilgili her türlü aleti yapıyoruz. Bıçak, satır, orak, kazma, çapa, dahre, tırmık, bel, balta ve ne gerekiyorsa vatandaşlarımıza ne lazımsa onları yaparak ekmeğimizi kazanıyoruz. Ama bu sene iş yok. Yaptığımız malzemelerde kullandığımız demirin kalitesine göre fiyatı değişiyor. Örneğin baltalar 15 TL'den başlayıp 60 TL'ye kadar çıkıyor. Geçen sene 60 TL'ye sattığımız baltayı 45 - 50 TL'ye bu yıl veriyoruz."

"Mesleğim nasıl beni yıllarca yaşattıysa ben de ömrümce mesleğimi yaşatmaya çalışacağım" diyen Beşir Usta, "Baba mesleğimiz olan demirciliğe 1978 yılından beri çekici elime alarak başladım. Bu mesleği inşallah sürdürürüz. Yaptığımız tüm malzemelerin hepsini el emeğimizle yapıyoruz. Fabrikayla bizim yaptığımız malzemeler arasında çok fark var. Bizim yaptığımız malzeme tek parçadır. Bizim yaptığımız malzeme saf çelikten yapılır. Örneğin fabrikalar orak ve dahreyi tek parça olarak üretemez. Ama biz bunları tek parça olarak üretiyoruz. Tek parça yaptığımız dahrenin fiyatı 30 TL'dir. Biz de iki parça olarak yapabiliyoruz ve bunu, dahreyi 12 TL'den de satıyoruz. Dahreyi üreten fabrikalar tek parça olarak üretebilseydiler şu ana kadar yaparlardı. Fabrikalar, balta yapar, kazma yapar, kürek yapar lakin tek parça dahre yapamazlar. Bir ya da iki tane orak veya dahreyi iki kişi akşama kadar çalışırsak yapabiliyoruz. Bunların yanında ayrıca çeşitli şekillerde köpek tasması da yapıyoruz" şeklinde konuştu.

27 yaşındaki Rıdvan Demir de dede yadigarı mesleği babası Beşir Ustadan öğrendiğini belirtti. Genç usta, "Alın terimizle ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Babamdan öğrendiğim bu mesleği her şeye rağmen teknolojik gelişmelere rağmen devam ettireceğiz. Çevre ilçelerimizden sipariş alıyoruz. Mardin ve Siirt'ten bile bazen sipariş alabiliyoruz. Fabrikalar gibi seri üretim yapamadığımız için günde en çok 3-5 tane malzeme yapabiliyoruz. Fabrikalar seri üretim yaptıkları için ürünleri 5 - 6 TL'ye satabiliyorlar. Biz ise el emeğimiz olduğu için en az karla ancak 15 TL'ye satıyoruz. Ama şu da bilinmelidir ki bizim el emeğimizle ürettiğimiz malzemeler fabrikalarınkine oranla 3-4 kat daha dayanaklıdır. Biz bu mesleği elimizden geldiği kadar yaşatmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 11:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?