28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Dev proje gurur kaynağı oldu

Habitat için gençlik derneği’nin, Birleşmiş Milletler kalkınma programı’nın ve Coca-Cola’nın ortaklaşa hazırladıkları “Hayata Artı ” gençlik programına “Şırnak Gençlik Ve Kültür Evi” ’de “Yeni Doğan Gelecek” adlı “Aile Planlaması” konulu proje ile başvurarak, Türkiye genelinde 80 proje içinden kabul rdilen 12 başarılı proje arasında yer almanın haklı gururunu yaşıyor.

“Yeni Doğan Gelecek” Adlı Proje İle Şırnak Gençlik Ve Kültür Evi’nde 90 Kişi Uzmanlar Eşliğinde “Aile Planlaması Metodlarını” Öğrenirken; Yerel Halk Da Proje Kapsamında Çıkartılan Afiş, Broşür Ve Cd’ler İle Aile Planlaması Konusunda Bilgilendirilmesi planlanıyor. 

Aile Planlaması Eğitimini Almak İsteyenler, Bu Konuda Bilgi Sahibi Olmak İsteyenler Veya Konuyla İlgili Doküman (Afiş, Cd, Broşür, Film, Vs) İhtiyacı Olanlar Mutlaka Şırnak Gençlik Ve Kültür Evine Başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuruda bulanan konuların başında Kadın Sağlığı, Üreme Sağlığı Ve Üreme Hakları, Doğurganlık Ve Nedenleri, Doğurganlığın Düzenlenmesi Ve Aile Planlaması, Anne Ve Çocuk Ölümleri, Düşükler Ve Ölü Doğumlar, bulunuyor. 

“Yeni Doğan Gelecek” aile planlaması konulu projesinin koordinatörü Ekrem Bayık ile yaptığımız kısa röportajda şunları dile getirdi…
Ekrem bey projenizin gerekçesi nedir? 

İlimizde sezaryenli doğumların Türkiye ortalamasının üstünde olması, anne ve bebek ölümlerinin çoğalması, doğum öncesi ve sonrası öz bakımın yeterince bilinmemesi, hızlı nüfus artışı, düzenli beslenme bilincinin istenilen düzeyde olmaması, kadın hastalıklarının ( kürtaj, adet) ilkel yöntemler ile iyileştirilmeye çalışılması ve neticede anne ve bebek sağlığının riske girmesi proje gerekçemizi oluşturmaktadır.
Projenizdeki genel amaç nedir? 

Şırnak’ta mevcut sağlık sorunlarını asgariye indirmek, sağlık konusunda yerel halkı bilgilendirmek. Yapacağımız etkinlikler ile halkın sosyal gelişimine katkı sağlamak. 

Projenizdeki özel amaç nedir? 

90 kişiye ( 15-35 yaş arası bay ve bayan ) aile planlaması eğitimini vermek, yerel halkı da; sağlık uzmanları ile birlikte hazırlayacağımız broşür, afiş ve CD’ler ile bilinçlendirmek, bilgilendirmek. 

Ekrem bey proje neticelendiğinde ne gibi sonuçlar bekliyorsunuz? 

Bu proje neticelendiğinde eğitim alanlar; aile planlaması konusunda bilinçlenmiş, eğitilmiş olacaklar. Ne zaman ne kadar çocuk yapabileceklerini öğrenmiş olacaklar. Anne ve bebek ölümleri asgariye inecek. Hızlı nüfus artışı yavaşlayacak. Eğitilmiş kişiler hacrinde de dağıtacağımız afiş, broşür ve CD’ler ile halk da aile planlaması konusunda bilgilenmiş olacaklardır. 

Ayrıca destek etkinliklerimiz sayesinde katılımcılar aile planlaması eğitimi ile ilgili tiyatro gösterileri izlemiş olacaklardır. Verilecek konserler ve seminerler sayesinde de katılımcılar sosyal gelişim göstererek birbirileri ile bilgi alış verişi yapacaklar ve birbirileri ile kaynaşacaklardır. 

Ekrem bey son soru olarak sormak istiyorum, Şırnak gençlik ve kültür evi hakkında bilgi verebilir misiniz ? 

Tabi ki, Şırnak gençlik ve kültür evi Habitat İçin Gençlik Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ve GAP Tarafından Yapılan Bir Proje İle Oluşmuş Bir Gençlik Kuruluşudur. Bu Kuruluşta; Kapasite Artırıcı Etkinlikler, Sosyal Ve Kültürel Etkinlikler, Toplumsal Kalkınma Etkinlikleri Başta Olmak Üzere, Gençlik Sorunlarıyla İlgili Panel Ve Seminerler Verilmektedir. Gençlere Mesleki Eğitim Verilerek İstihdam Edilmektedir. Ayrıca Yerelde Kültür Ve Sanat Geceleri Yaparak; Kültürel Mirasın Korunması Ve Tanıtılmasında Önemli Bir Rol Üstlenmiştir. Sorunlar İçinde Boğulan Genç Kitleye Müspet Yönde Rehberlik Ederek Onları Geleceğin Umutlu Ve Gülümseyen Kitlesi Yapmada İnanılmaz Başarılar Sağlamaktadır. 

Bu Kuruluşun Etkinliklerinin Devamı İçin Yerelde Şırnak Valiliği Başta Olmak Üzere, Habitat İçin Gençlik Derneği Ve GAP Büyük Bir Rol Üstlenerek, Maddi Manevi Desteklerini Düzenli Bir Şekilde Sağlamaktadır. Birçok kapasite artırıcı kurslarımızda da halk eğitimle iş birliği içerisinde çalışmalarımız olmaktadır. 

Biz aile planlaması konulu projemizin eğitimini bu hafta başarıyla tamamlayıp, 30 genç kızımıza uzmanlar eşliğinde eğitim verip, katılım belgelerini verdik. Ayrıca konuyla ilgili çıkarttığımız dokümanlarla yerel halkı da bilgilendirme çalışmaları yapıldı. 

Bu projede başta proje ortaklarımız olan Sayın Valimiz Selahattin Aparı’ya, Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Sedat Kaya’ya Ve Şırgev Müdürümüz Sayın Rahmet Yumak’a teşekkür ederim. 

Ayrıca projemizin gerçekleşmesinde büyük emek sarf eden Willows Foundation Ofis Yöneticisi Sayın Nuran Erener’e, Projemizde Gönüllü Olarak Eğitmenlik Yapan 1 No’lu Sağlık Ocağı Ebe’si Sayın Serpil Akgün’e Ve Projedeki Fedakârlığı İle Tanınan Gençlik Evi İl Asistanı Sayın Nazime Altürk’e Teşekkür Ederim.
M.Selim Yalçın - Kenthaber / Şırnak
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 13:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?