28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Diyanet-Sen'den Danıştay kararına tepki

Şırnak Türk Diyanet Vakıf – Sen ve Kamu – Sen Şırnak İl Temsilcisi Reşit Yıldız, başörtüsüne getirilen yasağı eleştiren bir açıklama yaptı.

Yıldız, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Danıştay’ın okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulduğuna dair kararını basından öğrenmiş bulunmaktayız. Kararın gerekçesinde: davacının yönetici olarak görev yapacağı eğitim öğretim kurumunda öğrenim görenlerin yaşlarının küçüklüğü itibariyle mantıksal değerlendirme ve çıkarım yapma çağından uzak oldukları hususları birlikte değerlendirildiğinde, bulunduğu ortam içerisinde ve eğitim öğretiminin bir şekilde yansımasının oluştuğu dışsal çevrede en iyi örnek konumunda olması gereken davacının okula gelip ve gidişleri sırasında da da olsa söz konusu yasal düzenlemelerde belirtilen temel ilkelere aykırı davrandığı sabit olduğu belirtilerek karar alındığı açıklanmaktadır.

Söz konusu kararı akıl süzgecinden geçirdiğimizde insanların kamusal alan dışında örneğin sokakta nasıl davranacakları nasıl giyinecekleri konusu ve bu giyimlerinin nasıl olacağı ile ilgili bir kararın alındığı ibretle görmekteyiz. Üstelik bu karar gerekçesinden de anlaşacağı üzere çocuklara en iyi örnek olamadığından bu kararın alındı belirtilmektedir.

Öncelikle Danıştay Hakimlerimizin şunu bilmelerini isteriz ki: kanunla töre, ahlak icat edilemez. Bunlar milletlerin binlerce yıllık medeniyet ve kültürlerinden süzülerek ortaya çıkarlar. Mefhumun muhalifinden hareketle öğretmenin başını sokakta örtmesinin çocuklara kötü örnek olacağı gibi bir karar kanunla düzenlenemez. Kötü veya iyi örnek olma özelliği milletlerin töre ve ahlaklarıyla ilgilidir. Milletimizin töre ve ahlakında adet ve geleneklerinde başörtülü olmak hiçbir suretle kötü örnek teşkil etmez ve etmemiştir.

Danıştay’ın kararının hukuki olması gerekir. Töre ve ahlak icat etmeye yönelik bir kararın Danıştay’ın almaması gerekir. Bu kararı yadırgıyoruz. Bu karar maşeri vicdan da makûs bulmayacaktır.

Buradan Adalet Bakanımıza seslenerek kendilerini Danıştay’ın töre icat etmeye yönelik kamu yararı bulunmayan her türlü istismara açık bu kararını yeniden değerlendirmesi için yetkilerini kullanmaya davet ediyoruz.

Bu yargıya müdahale olmayıp kanayan kamu vicdanına bir merhem olacaktır.
Bir sözümüzde milletimizin çoğunluğunun oyu ile iktidara gelen hükümettir. Bu milletin örfünü, âdetini, ahlak ve töresini, milli ve manevi değerlerini göz önüne alarak; geçici çözümler değil kalıcı çözümler için adım atmaya davet ediyoruz.”

Yıldız açıklamasının ardından şunları söyledi: “Bununla birlikte Danimarka’da yayınlanan Hz. Muhammet (s.a.v) efendimizin karikatürü İslam alemini ayağa kaldırmıştır. Bu yapılan çirkin gösteriyi kınamaktayız. Danimarka’ya yardım eli uzatan ve destek çıkanları da ayrıca kınıyoruz. Bu yapılan çirkin gösteriyi yazılı açıklamalar ve basına demeçler vererek kapatamayız. Ancak tek çözüm yolu Danimarka’ya ait mamulleri tüketmeyip ve onların ekonomisini çökertmek lazım."

M.Selim Yalçın - Kenthaber / Şırnak
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2006 Salı 14:43:31
Güncelleme :17 Şubat 2006 Cuma 02:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?