28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

DTP'li vekiller İdil'de

DTP Şırnak Milletvekilleri Avukat Hasip Kaplan ve Sevahir Bayındır, Şırnak ve ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Bölge Milletvekilleri, Cizre ve İdil ilçelerinde taziye ve halk ziyareti gerçekleştirdiler. Milletvekili Kaplan, ''Irak'taki Kürtlerle kavga edeceğimize onlara daha dostane yaklaşılabilir ve özelikle Kerkük petrolünden faydalanılabilir'' dedi.

İdil'deki sivil toplum örgütleri ile ilçede yayınlanan Güney Expres yerel gazetesini ziyaret eden DTP Milletvekili Hasip Kaplan, sivil toplum örgütlerinin önemine değinerek fırsat buldukça sivil toplum örgütlerini ziyaret etmek istediğini söyledi. İdi'in Yarbaşı köyündeki Cehennem Deresi'nde incelemelerde bulunan Milletvekili Kaplan, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ile il ve ilçe encümenleri vatandaşların sorunlarını dinledi. Milletvekillerine durumları ile ilgili bilgi veren vatandaşlar ise Kaplan'dan sorunlarını çözmelerini istedi. Cehennem Deresi'ne değinen ve İdil'e gelen suyun yetersiz olduğunu belirten Kaplan, Ağustos ayı içinde Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı ile İdil Belediyesi katkıları ile Cehennem Deresi'ne yapılan yol için de memnuniyetini dile getirirken yetersizlikleri ve yapılacak çalışmaları aktardı.

Milletvekili Hasip Kaplan, konu ile iligili bir açıklama yaparak, şunları ifade etti:

"Cehennem Deresi ilçemiz için bir hayat kaynağıdır. İdil ilçemizin suyu buradan karşılanmaktadır. Bu suyun daha da arttırılması için gerekli girişimleri yapacağız. Ayrıca yapılan yol yetersizdir. Kış mevsiminin gelmesi ile bu yollar bozulur. Onun için yolun mıcır yapılması, duvar örülmesi, asfalt ya da beton dökülmesi gerek. Bunun için Bakanlık nezdinde gerekli girişimleri yapacağız. Cehennem Deresi yolu yapıldığında ilçenin sadece su meselesi değil, Nusaybin Beyazsu gibi alternatif bir alan gibi de kullanılabilir. Bu yol bittiği takdirde diğer köylerimizle olan bağlantıları da sağlanmış olacaktır. Dargeçit-İdil arası 25 kilometreye inmiş olacaktır. Tabiatı ile çok önemli bir noktada olan Cehennem Deresi birçok medeniyete beşiklik etmiştir. Suyu ile insana ve çevreye hayat veren dere Dicle Nehri ile birleşmesinden dolayı ileride bir turizm ve dinlenme yeri olarak da ele alınabilir. Yarbaşı köyümüze bağlı olan Cehennem Deresi'nde bin dönüm pirinç tarlası bulunmaktadır. Üstelik bu tarlalarda yetişen pirinç verimi de çok önemlidir. 1 teneke pirincin 145 teneke verdiğini öğrendik. Bu da azımsanacak bir rakam değildir. Eğer baraj kontrollü ve hesaplı bir şekilde yapılmazsa Fınık Harabeleri, Fekiye Teyra Camisi ve birçok tarihi ve turistik yerler sular altından kalacak."

Alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Kaplan, petrol yatakları, rüzgar enerjisi, termal sular ve Şırnak kömüründen yararlanmak gerektiğini belirtti. Silopi ve Cizre'de kurulmakta olan termik santrallere de değinen Milletvekili Hasip Kaplan, "Termik santraller insanlarımızın hayatlarını karartmaktadır ve çevreye zarar vermektedir. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Eğer devlet kısa zaman içinde alternatif enerji arayışına girmezse bizleri zor günler beklemektedir.

Doğalgaz ve petrol bir yılda yüzde 100 zam görmüştür, önümüzdeki üç yılda enerji krizi kapımızdadır. Ülkemizin enerji ve güvenlik borcu 48 milyon dolardır. Bu barışı ve güveni tehdit etmektedir, Irak'taki Kürt'lerle kavga edeceğimize onlara daha dostane yaklaşabilir ve özelikle Kerkük petrolünden faydalanabilir, dostça ilişkiler kurulabilir. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 14:29:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?