28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Eektrik kesintilerine açıklama

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Şırnak İl Müdürü Haluk Gürcan il merkezi ve ilçelerinde yaşanan elektrik sıkıntının en kısa zamanda çözüleceğini söyledi.


DEDAŞ Şırnak İl Müdürlüğü kışın gelmesi ile birlikte çalışmalarına hız verdi. Önceki yıllarda yaşanan elektrik sıkıntılarının tekrar yaşanıp yaşanmayacağı konusunda ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdürü Haluk Gürcan önceki yıllarda yaşanan elektrik sıkıntısının tekrarlanmayacağını belirtti. Gürcan, muhtemel elektrik sıkıntılarının ise aşırı yüklenmelere bağlı olarak trafolarda arızalardan kaynaklanacağını söyledi. Gürcan, "Eski dönemlerde oluşan uzun süreli kesintiler kısmen bitti.

Son 2 yıldır uzun süreli elektrik kesintileri Şırnak'ta yaşanmıyor ancak bu sene yağışların başlamasıyla birlikte aralıklarla kesintiler oluşuyor. Bunlar da ana hatlardan kaynaklı kesintilerdir. Bu sene içerisinde merkezde 1 trafo, Silopi'de 5, Cizre'de 8 ve Uludere'de 1 trafo yandı. Bu trafoların yanma sebebi ise aşırı yüklenmedir. Sadece bu trafoların kurma maliyeti 25-30 bin YTL değerindedir.

Trafolara yüklenme oranında merkezde yüzde 24, Silopi'de yüzde 21, İdil'de yüzde 30, Güçlükonak'ta yüzde 21, Cizre'de yüzde 30, Uludere'de yüzde 12 ve Beytüşşebap'ta ise yüzde 9'luk bir artış görülüyor. Şırnak'ın genelinde yüzde18'lik bir yüklenme olduğunu görmekteyiz. Ara arterler yeraltına indirilmeye başlayacak, bu çalışma Cizre ve Silopi ilçelerinde, 15 Ocak ya da 15 Şubat tarihlerinde başlayacak. Bu çalışmalar 3-5 yıl boyunca devam edecek. Özellikle halkın TEDAŞ konusunda yanlış bilgilendirilmemesi gerekmektedir.

Halkın elektriği israf etmeden kullanması gerekir. Elektrik tükenebilir bir kaynaktır, tasarruflu olunmadığı takdirde o da yok olabilir. En basit örneği barajlar kurursa elektrikler de kesintiye uğramaya başlar. Tabii ki 3, 4 veya 5 yılda yok oluşu görünmeyebilir ama zaman geçtikçe bunu fark edebiliriz. Onun için tasarruflu olmaya özen göstermeliyiz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 16:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüsamettin IP: 88.229.184.xxx Tarih : 26.12.2008 23:13:26

Her gelen zaten çözülecek diyor 21. yydayız ve hala elektrikler kesiyor anlamadım.Cizredeki tüm trafoların kapıları açık olduğu zaman bu çözülmeyecek. Rüzgar yok kar yok yağmur yok elektrik yok.