28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Esnafa Kürtçe etiket dağıtıldı

CİZRE'DE ESNAFA KÜRTÇE ETİKET DAĞITILDI

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kürt Dili Eğitim ve Araştırma Derneği (Kurdi-Der) tarafından esnafa ve seyyar satıcılara Kürtçe etiketler dağıtıldı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) "Bundan sonra Kürtçe'nin kullanımında devletin yasal ve anayasal düzenlemelerini beklemeyeceğiz. İki dili hayata geçireceğiz" açıklamalarının ardından Kurdi-Der tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde manavlara sebze ve meyve isimlerinin Kürtçe yazıldığı etiketler dağıtıldı. Etiket dağıtımı öncesi Kurdi-Der Cizre Şubesi önünde toplanan yaklaşık 100 kişi basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına BDP Cizre İlçe Başkanı Esat

Malkuç, Cizre Belediye Başkan Yardımcısı Hanım Onur, Kurdi-Der, MKM, CÜ-DER, DİSK ve Cizre Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Kurdi-Der Cizre Şubesi Temsilcisi Bahdin Robar, temel amaçlarının Kürtçe'yi Kürtler'in yaşadığı her alanda alışveriş dili yapmak olduğunu söyledi. Ne Genelkurmay'ın ne de herhangi bir kurumun insanın insani haklarını tartışma ve siyaset konusu yapmaya haklarının olmadığını belirten Robar, "Zaten insanın insan olmaktan ötürü bazı hakları vardır. Bunlar başkaları tarafından engellenmez veya lütuf edilmez. Ancak bunlara saygı gösterilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bizde bugün burada

ilgili makamların öz vatandaşları olan başta Kürtler olmak üzere tüm dillere saygı gösterilmesini bekliyoruz" dedi.

Bir ulusun ancak dilini ve kültürünü yaşadığı zaman ulus olabileceğini kaydeden Robar, "Halkımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve duyarlı bütün kesimlerin günlük hayatlarında anadillerini konuşmalarını ve çocuklarına öğretmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

Cizre'nin manavlar çarşısında bulunan manavlara sebze ve meyve isimlerinin Kürtçe yazıldığı etiketler dağıtacaklarını söyleyen Robar, "Zaten bizler Kürtçe'yi bölgede fiili olarak kullanıyoruz. Bu durumu hem gündemde tutmak hem de diğer bölgelerde Kürtçe'nin bizim için ne kadar önemli olduğunu göstermek için yapıyoruz" dedi.

Kürtçe'nin gelişmesine katkı sunmak için çalıştıklarını söyleyen Robar, "Kürtçe'nin günlük hayatta, yaşamın her alanında kullanımına dair hiç kimseden izin beklenmeksizin ve hiç kimsenin görüşüne bakmaksızın bu doğal ve Kürt olmaktan kaynaklı hakkımızı kullanacağız ve kullanılması için de gereken tüm çabayı göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından Cizre manavlar çarşısında bulunan bütün manavlara sebze ve meyve isimlerinin Kürtçe yazıldığı etiketler dağıtıldı.

CİZRE'DE ESNAFA KÜRTÇE ETİKET DAĞITILDI
CİZRE'DE ESNAFA KÜRTÇE ETİKET DAĞITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2010 Perşembe 20:04:00
Güncelleme :24 Aralık 2010 Cuma 02:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?