28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Esnaftan Başbakan'a dilekçe

Şırnak'ta kurulacak olan üniversite kampüsünün yapılacağı yer belirsizliğini korurken Cizre esnafı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile YÖK Başkanlığı, Şırnak Valiliği ve Şırnak Milletvekillerine faks yolu ile gönderilmek üzere bir dilekçe yazdı. Cizre esnafının gönderdiği dilekçede, üniversite için komisyon tarafından düşünülen 3 yerin güvenlik açısından uygun olmadığı ileri sürüldü.

Dilekçede şöyle denildi:
"Şırnak ilinde üniversitenin kurulması yönündeki kararı sevinç ve memnuniyetle karşıladık. İlimizde bir üniversitenin kurulması; eğitim, sosyal, ekonomik alanlarda büyük önem arz etmektedir. Bu kararın alınmasını sağlayan Bakanlar Kurulu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Geçmişin ihmali ile biriken eğitimsizlik sorununa çözün getirecek, yarınlarımızı aydınlatacak bu girişimin hayırlı olmasını temenni eder, bir an önce pratiğe dönüşmesini dileriz. İlimiz ve ilçelerimizde pek çok sorun bulunmaktadır. Bu yüzden kurulacak Şırnak Üniversite kampüsünün nerede kurulacağı önemlidir. Üniversite kampüsünün kurulacağı yer tespit komisyonunca düşünülen yerler, 1- Namaz Dağı eteği ve 23.Tümen Komutanlığı arka kısmı, 2- Şırnak-Uludere arası Beste-Dereler ve Cudi Dağı'na yakın Balveren beldesi, 3- Şırnak Kömür Ocakları yeni Eruh yolu kavşağı olarak tespit edilmiştir.


Ancak düşünülen bu üç yerin, güvenlik ulaşım ve alt yapı açısından üniversite kampüsü için uygun olmadığı kanısındayız. Bölgemizde mevcut olan güvenlik sorunu,yolların mayınlanması, değişik zamanlarda devlet kuruluşlarına yapılan taciz ve saldırılar açısında anılan yerler bu olaylara müsaittir. Anılan yerlerin ulaşım merkezlerine, ana yollara uzak olması sebebiyle, gelecek olan öğrenci, öğretim üyeleri ulaşım ve barınmaları açısından değişik sorunlarla karşı karşıya kalacaklardır. Şırnak Üniversitesi Kampüsü için; Cizre-Silopi Ovası, Cizre-İdil arası Düzova köyü civarı, Şırnak-Cizre arasında bulunan hazineye ait Kurtuluş köyünün uygun olacağı kanısındayız.. Şöyle ki; 1- Cizre-Silopi arası, kampüsün kurulması halinde, uluslararası İpek Yolu güzergahında, Dicle Nehri'ne yakın güvenlik sorunu olmayan bir yerdir. 2-Cizre-İdil arası. Bilindiği gibi Cizre-İdil arasında 1995 yılından beri 950 dönümlük yer Cizre Hava Alanı için kamulaştırma yapılmıştır. Üniversite kampüsünün anılan yere yakın kurulması halinde öğretim üyeleri dersini verip güvenlik sorunu ve zaman kaybı yaşanmadan geri dönebileceklerdir. Buraya eğitim için gelecek öğrenciler herhangi bir barınma, ulaşım ve yerleşim sorunu ile karşı karşıya bulunmayacaklardır. Ayrıca kampüsün kurulmasıyla uluslararası yol üzerinde bulunan bu yerin üniversitenin gelişimine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 3- Kurtuluş köyü; Şırnak, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi merkezlerine eşit mesafede uluslararası yola yakın ve kurulma çalışmalarına başlanan Cizre
Barajı'na yakın düz bir arazi yapısına sahiptir. Yukarıda üniversite kampüsünün kurulması için düşünülen yerlerde; güvenlik, ulaşım ve barınma gibi problemlerin yaşanmayacağı gibi aynı zamanda Şırnak merkez ve bütün ilçelerinin eşit şekilde yararlanacağı yerler olduğu kanısındayız. Üniversite kampüsünün kurulmasıyla ilgili her türlü maddi ve manevi destekte bulunacağımızı beyan etmekteyiz."

..
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 13:04:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet doğan IP: 88.230.68.xxx Tarih : 31.08.2008 21:40:41

sayın başbakanım ünüversite bildiğim kadarıyla ilçede yapılmamış eryeki şırnak nüversitesiise şırnakta yapılaması gerekir güvenlik sorunu şırnakta yok üç yerin beyan ettiği yerler çok güzel havasıyla suyuyla tertemiz şırnakta yapılasına temeni ediyoruz yinede karar sizlerin