28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

GAZÜ'de Banu Avar söyleşisi

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen söyleşide, Yazar Banu Avar öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Söyleşiye, özel bir televizyon kanalı için hazırladığı belgesel görüntülerini izleterek başlayan Banu Avar, konuşmasının büyük bir bölümünü Ortadoğu ve enerji kaynaklarına ayırdı. Ortadoğu'nun enerji kaynakları bakımından çok önemli olduğunu söyleyen Avar, emperyalistlerin, buraları bölmek, parçalamak, bir takım projeleri hayata geçirmek için uzun süreçli politikalar uyguladığını söyledi. Avar, “Onların derdi, bu topraklara dolayısıyla da enerji kaynaklarına sahip olmaktı. Emperyalist devletler biliyorlar ki, Türkiye Cumhuriyeti ile Çin arasında, bütün dünyada bulunan enerji kaynaklarının dörtte üçü bulunmaktadır. Batı da olan ise yalnızca dörtte biri. Dünya nüfusunun yarıdan fazlası bu coğrafyada yani Avrasya'da yaşıyor. Bu coğrafyaya egemen olan her şeye egemen olur” şeklinde konuştu.

1929 yılında bütün dünyada şirketlerin giderek küçüldüğünü ve tıpkı bugünkü gibi parçalandığını söyleyen Avar, “Emperyalistlerde, yeni dünya düzeni için artık çeşitli yerlere direkt ya da endirekt olarak el koyabiliriz düşüncesi hakim. O yıllarda, Amerikan gizli servisi kuruluyor. Bu dönemde dikkatle üzerinde durulan yer Ortadoğu ve Türkiye” diye konuştu.

İsmet İnönü'nün Atatürk'ün ölümünden sonra İngiltere ve Fransa ile anlaşma yaptığını söyleyen Avar, “Bu anlaşma ile Türkiye'nin tam bağımsızlığının hangi noktaya geldiğine bir bakalım. Bu imza ile Türkiye'ye sürekli Almanya, Fransa gibi ülkelerin istihbaratı gelip gitmeye başlıyor. Yeni kurulan bir Cumhuriyet. Eğitim gibi bir çok meselenin aynı anda çözülmesi lazım. Uzmanlardan yardım alınıyor. Atatürk'ün ölümünden sonra, İsmet İnönü'nün kültür danışmanı şunları söylüyor, 'Devrim dediğimiz hareketin amacı, bu ülkeyi batı ülkelerine benzetmektir. Biz eskiyi görüyoruz, Latince öğrenmedik, Avrupalı eğitimden geçemedik, onun için adam olamıyoruz. Gençleri hür edebiyatı öğreterek kurtarabiliriz' gibi düşünceler yaygındı. Türk eseri okuyun, Türk'ün tarihini öğrenin, Türk kültürüne yakın olun diyen Atatürk'ten sonra, kendi halkından uzak, batı kültürüne yakın bir grubun oluştuğunu görürsünüz” ifadesinde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 13:33:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?