28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Geliş Kuzey Irak'ta

ŞIRNAK TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANI GELİŞ KUZEY IRAK'TA GİRİŞİMLERDE BULUNDU

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Meclisi Başkanı Osman Geliş ve beraberindeki heyet, Erbil ve Dohuk Ticaret ve Sanayi Odaları ile yaptığı istişarelerde iş olanakları ile bölgedeki iş adamlarının sorunlarının çözümü için görüşmelerde bulundu.

ŞTSO Başkanı Osman Geliş, Erbil ve Dohuk Oda başkanlarıyla yaptığı görüşmeler neticesinde karşılıklı bilgi alışverişinde bulunup tüccarların sorunlarını dile getirdi. Geliş, Erbil ve Dohuk Oda başkanlarına gümrükte Şırnaklı tüccarlara öncelik verilmesini ve bu tüccarların günü birlik ticaret yapanlarla aynı kategoride değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Şırnak sizinle sınır komşusu olan bir ildir. Gönül ister ki ilişkilerimiz daha fazla olsun. Ticari ilişkilerimiz en üst seviyede olsun; ama bizde üretim olmadığı için istediğimiz seviyede gerçekleşmiyor'' dedi.

Ziyaretleri hakkında bilgi veren Geliş, "Erbil ve Dohuk odalarına yaptığımız ziyaretin gerek ilimize gerekse bölgemize çok faydalı olacağına inanıyorum. Böyle gezilerin geç kalınmış bir gezi olduğunu, böyle görüşmelerin her iki tarafın sorunlarının çözümlerine ciddi katkı sunacağına inanıyorum. Bölgeye dünyanın her tarafından ticaret ve yatırımcılar geliyor ama en yakın komşusu olan ilimizin ticari bağları çok yetersiz. Böyle ziyaretlerle, faydalı proje ve hizmetler üretileceğine hiçbir şüphem yoktur. Erbil ve Dohuk Odası'nın bizlere gösterdikleri yakın ilgi ve alaka bizleri son derece duygulandırıp memnun etmiştir. Oda başkanlarına ve meclislerine teşekkürlerimizi ilettik. En kısa zamanda ilimize gelmeleri için davet ettik" diye devam etti.

Kuzey Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ise, Şırnak heyetini karşılamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin son dönemlerde komşu ülkelerle yaptığı ziyaret ve sıcak ilişkiler bizleri son derece umutlandırmıştır. Şu an Zaho ve Habur bölgesinde her iki bölgenin işsizlik ve ekonomisine çok ciddi katkı sunacak serbest bölge çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir. Önümüzdeki kısa süreçte Erbil'de Konsolosluğun açılması için de gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Lisanslı arazilerimiz üzerinde yatırım yapmak isteyenlere bedava arsa ve iş adamlarına 5 yıl gümrük muafiyeti ile 3 yılda bir eşya değiştirmeleri hakkı sunmakta olup bundan da gümrük vergisi almayacağız. İthalat ve ihracat dahil olmak üzere yapılan bu görüşmeler neticesinde Erbil'in ağacı meyve verecek" şeklinde konuştu.

Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Karman R. Müfti ise, Şırnak heyetini kabul etmekten mutluluk duyduklarını bu güzide heyeti daha önce görmek istediklerini belirti. Şırnak heyeti adına da Başkan Osman Geliş, "Biz size en yakın ama en son gelenleriz. Gayemiz dostane ilişkiler içinde daha fazla ticaret yapıp hem bölge ekonomisine hem de en büyük sorunumuz olan işsizliğe katkı sunmaktır" ifadelerini kullandı

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara El Khayat da iki ülke odaları ile protokol imzalamak istediklerini, sorunları kaleme alıp çözümlerini hayata geçirmek için hazır olduklarını söyleyerek, "Zaho'da bir serbest bölge açmak için çalışmalara başladık. Bu iki ülke arasında ihracatın artacağının belirtisidir. Bölgemizde yatırım yapacak olan firmalardan 5 yıl için getirilecek mallardan gümrük vergisi alınmayacak. Ayrıca işletmelerden 3 yıl sonrada değiştirilecek makine ve teçhizat için yine gümrük vergisi alınmayacak ve yatırımcı için bedava arsa temininde bulunulacak" diye konuştu.

Dohuk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayad H. Abdulhalim ise şunları söyledi: "Türkiye'den gelen tüm tüccar ve iş adamlarımızın sorunlarını halletmek sıkıntılarını gidermek bizim için görevdir. En kısa zamanda biz de sizleri ziyaret edip hepimiz için faydalı ve yararlı olacak projeleri konuşup birlikte faydalı hizmetler vermek için her türlü çaba ve gayreti gösterip faydalı odalar olmaya çalışacağız. Meclis olarak bizleri ziyaret etmeniz bizleri son derece sevindirip duygulandırmıştır. Bu anlamlı ziyaretiniz içinde sizlere teşekkür ediyoruz."

ŞIRNAK TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANI GELİŞ KUZEY IRAK'TA GİRİŞİMLERDE BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 11:45:02
Güncelleme :5 Şubat 2010 Cuma 00:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?