28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Gümrük vergisiz ithalat olanağı

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, 12 il'e gümrük vergisiz ithalat olanağı sağlandığını açıkladı.

Uygulama bölge illerindeki işadamlarına moral etkisi yaptı.
Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Başkanı Osman Geliş, gümrük kapısının iyileştirilmesi ve sınır ticareti kapsamının genişletilmesi çalışmaları kapsamında 50 bin dolarlık ithalata kadar gümrük vergisi alınmayacağını müjdeledi. Geliş, "Gümrük vergisi alınmayacak 12 ilden biri de Şırnak'tır. Bu haktan yararlanmak için Şırnak ilinde iki yıldan beridir kalmış olmak ve vergi dairesine kayıtlı olma şartı başta gelmektedir. Bu kapsamda petrol ve petrol ürünleri bulunmamaktadır" dedi.
Gürcistan, Nahçıvan, İran, Irak ve Suriye'ye sınır 12 ilde gümrük vergisi alınmaksızın ithalat yapma imkanı getirildiğini belirten ŞTSO Başkanı Geliş, uygulamanın bölge illerindeki işadamlarını sevindirdiğini söyledi. Uygulama Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini kapsıyor.


Petrol ve petrol ürünleri ise sınır ticaret dışında tutulacak. Gerektiğinde ithal kotası yerine tarım ve sanayi ürünü ithal edilmesi mümkün olacak. Sınır ticaret merkezleri İl Özel İdaresi tarafından işletilecek. Serbest ithalattan faydalanmak isteyenler ise İl Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek.
 

İha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 14:27:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?