28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Habur Sınır Kapısı'nda kazı başlatıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, yurt dışında yaşayan ve bir dönem bölgede tercümanlık yaptığı ileri sürülen Yıldırım Beğler'in basında yer alan iddiaları üzerine başlattığı soruşturma kapsamında Habur Sınır Kapısı'nda kazı başlatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, 1990'lı yıllarda Silopi'de bazı kişilerin öldürülmesiyle ilgili olarak Habur Sınır Kapısı atış alanı mevkisinde Silopi Cumhuriyet Savcılığınca bir süre önce başlatılan keşif çalışmalarından sonra kazı yapılacak alanlar belirlendi. Kazılacak yerlerin belirlenmesiyle bu sabah Silopi Cumhuriyet Savcısı Nazir Kuş, beraberinde Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, avukatlar Kamil Özdemir ve Nazan Birlik'in katılımı ile kazı çalışması başladı.

Şırnak İl Özel İdaresine ait 4 iş makinesinin kazdığı alanda yoğun güvenlik önlemleri alındı

KAZI YAPILMASI İSTENMİŞTİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Beğler'in gazetelerde çıkan iddiasını suç duyurusu olarak kabul edip, bir süre önce soruşturma kapsamında Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazdı. Yazıda, Beğler'in bazı kişilerin Hezil Çayı'na ayağına taş veya ağır bir şey bağlanarak atıldığı yönündeki iddiaları üzerine söz konusu bölgede kazı yapılması istenmişti.

AİLELER BAŞVURMUŞTU

Beğler'in bazı basın yayın organlarında yer alan ifadelerinde, iş adamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç'in Silopi'de terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle öldürülüp gömüldüğü ileri sürülmüştü.

Bu ifadeler üzerine, Birlik ve Bilgiç'in yakınları savcılığa başvurarak iddiaların araştırılmasını talep etti. Savcılık, ailelerin başvurusunu da soruşturma dosyasına ekledi.

3 KUYUDA 17 KEMİK BULUNMUŞTU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine geçen yıl, 1990'lı yıllarda öldürülen bazı kişilerin kuyulara atıldığı iddiası üzerine, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 3 kuyuda bir süre önce kazı yapılmıştı.

Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk ve Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi nezaretinde yaklaşık 5 gün sürdürülen kazılarda 17 kemik parçası ile bazı giysi parçaları bulunmuştu.

Kemik ve giysi parçaları incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti.

 

...
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 11:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?