19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Habur'da keyfi ceza uygulamaları bıktırdı

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yük taşıyan Türk şoförlere, Kuzey Irak tarafından keyfi cezalar kesilmeye başlandı.

Şoförler, 'Terlikle gezmek, tıraş olmak, arabanın yanında yatmak ve kısa kolla gezmek' gibi sebeplerden dolayı 10 dolardan başlayan cezaları ödemek zorunda kalıyor.


Türkiye'den Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a ithalat ve ihracat ulaşımını sağlayan Türk şoförleri, peşmergelerin keyfi uygulamalarından rahatsız. Şoförler, peşmelergelerin çeşitli bahanelerle ceza vermelerinden, araçlarının plakalarının sökülüp çöpe atılmasından, ehliyetlerinin parçalanması gibi olaylardan dolayı Irak'a gitmek istemiyor.

Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçmek için günlerdir TIR parkında bekleyen ve Irak'a geçecek olan şoförlerden Emin Geyik, Irak tarafında Halil İbrahim Gümrüğü'nde peşmergelerin her türlü keyfi uygulamasına maruz kaldıklarını belirterek, "Biz yıllardır Irak'a yük taşıyoruz. Yalnız son zamanlarda peşmergeler bizi iyice ezmeye başladı.

Araçlarımızın plakaları sökülüp çöpe atılıyor. Çöplerde plakalarımızı arıyoruz. Ehliyetlerimizi elimizden alıp parçalıyorlar. İlk defa böyle bir şey gördük. Bizden her gün 'yeni kanun, yeni yasa' diye dünyanın parasını ceza olarak alıyorlar. Terlikle gezdik mi, araçlarımızda sakal tıraşı olduk mu, kolsuz gezdik mi ceza alıyoruz.


Günlerce kuyrukta bekliyoruz. Kuyrukta yemek yaptık mı hemen 10 dolar ceza alıyoruz" dedi.
Amerikan askerlerinin olduğu yerlerde veya Amerikan'ın kontrolündeki bölgelerde bu tür sıkıntıların olmadığını dile getiren şoförler, hiç bir haklarını arayamadıklarını söyledi. Peşmergelerin keyfi uygulamalarından bıktıklarını söyleyen şoförler, "Irak'ta hakkımızı arayabileceğimiz her hangi bir merci yok. Zaten bize keyfinden ceza verenleri komiserlerine yada komutanlarına söylediğimizde üstleri daha kötü cezalar veriyor.

Sıkıntılarımızı anlatabileceğimiz bir yer yok. Hiçbir güvencemiz olmadan ekmek kazanmaya çalışıyoruz. Yetkililerden istediğimiz Irak'ta yaşadığımız haksızlıkları ve yapılan keyfi uygulamaları dinleyecek bir birimin oluşturulması" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 16:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?