19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Habur'da ticari taksiler kontak kapattı

Silopi İlçesi'nde faaliyet gösteren uluslararası ticari taksi şoförleri, sınır kapılarından geçişlerde yapılan uygulamalardan dolayı Habur Sınır Kapısı'nda kontak kapatma eylemi yaptı. 

Ticari taksi şoförleri, hem Türkiye tarafında hem de Irak tarafında yapılan uygulamalara tepkilerini göstermek için Habur Sınır Kapısı'nda kontak kapatma eylemi gerçekleştirdi. Habur Sınır Kapısı'nı kapatan şoförler, yaklaşık 2 saat boyunca hiçbir aracın sahaya alınmasına izin vermedi. Yapılan son uygulamalar nedeniyle büyük zarar gördüklerini bildiren taksi şoförleri, 4 yıldır yolcu taşıma tarifesinin değişmemesine rağmen akaryakıt fiyatlarıyla sınır geçiş ücretlerinin devamlı arttığını aktardı. Bu uygulamanın, sınır ticaretini bitme noktasına getirdiğini ileri süren şoförler, ayrıca Türkiye'den yurt dışına çıkış yapan kişi sayısının da azaldığını söyledi. Öne sürdükleri haksızlıkların ortadan kalkmasını isteyen ticari taksi şoförlerinden Lokman Yağmur, "Yolcu giriş çıkışlarında çok sorun yaşıyoruz. Irak'a geçiş yaparken her gün sigorta ve ayakbastı parası ödüyoruz. 50 litre benzinin birim fiyatı 2 sene önce 15 dolar iken, şu anda 60 dolar oldu. Bu ayakbastı ve sigorta ücretini benzinle karşılaştırdığımız zaman benzinin litre fiyatı 2 YTL'ye geliyor. Bu durumda aldığımız benzinden her gün 10 YTL zarar ediyoruz. Bu yüksek fiyatların aşağı çekilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

"Irak'ta 4 yıl önceki tarifeden yolcu yüklememiz zorunlu" diyen şoför Selim Taşkın ise "Irak'taki yetkililerin koyduğu standart fiyat, yolcu başı 10 YTL. Bu tarifeden taşıma yaptığımız takdirde bir ticari taksinin günlük masrafı 61 YTL oluyor. Fakat Türkiye'ye dönüşte ticari taksi 40 YTL'ye yolcu bindiriyor. Bu durumda büyük sıkıntı yaşıyoruz" diyerek sorunlarını dile getirdi. 

Taksicinin en az 2 mesai kesme zorunluluğu olduğunu hatırlatan Taşkın, her ticari aracın ayda 860 YTL'sinin mesaiye gittiğini ifade etti. Mesai günlerinde araç sahiplerinin çalışamaz duruma geldiğini kaydeden Taşkın, "Türkiye genelinde bir mesainin 24 saat geçerliliği var. Fakat Habur'a gelince gümrüğün keyfi uygulamalarından dolayı mesaiye tabi tutuluyoruz. Bu mesailerde eski uygulamaya geri dönülmesini 24 saatte bir kesilmesini, bunun haricinde saat 16.30 olan mesai başlama saatinin 17.30'a alınmasını, mesai bitiş saatininse saat 07.30 yerine 06.30'a alınmasını istiyoruz. Triptik yaparak uzatma ücretinin de 55 YTL yerine 25 YTL'ye indirilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Habur'da yapılan kontak kapatma eylemi, Habur Mülki İdare Amiri Savaş Ünlü ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Silopi İlçe Başkanı Neşet Kunur'un taksi şoförlerinin temsilcileriyle görüşmesinin ardından sona erdi. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Silopi İlçe Başkanı Kunur, taksicilerin sorunlarının çözümü için milletvekilleri ve Habur Mülki İdare Amiri Ünlü ile konuştuğunu ifade etti. Her hafta toplanan Irak ve Türk heyetine bir taksi şoförünün de davet edileceğini açıklayan Kunur, bu toplantıdan şoförlerin istediği yönde sonuç çıkmasını umduğunu söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2006 Salı 16:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?