28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

İkinci el araç devrinde çile bitiyor

İKİNCİ EL ARAÇ DEVRİNDE ÇİLE BİTİYOR, ARAÇ DEVİR İŞLEMİ UCUZLUYOR

İkinci el araç devrinde trafik tescil şube müdürlüklerindeki çile, 1 Mayıs 2010'da bitiyor. Bu tarihten itibaren ikinci el devir işlemleri noter kanalıyla gerçekleştirilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan Şırnak'ın Silopi ilçesi 2. Noteri Mehmet Yıldızgördü, "Yeni uygulamayla araç satışı için notere giden bir kişinin Maliye'den 'borcu yoktur kağıdı' almasına da gerek kalmayacak. Noterlerle Maliye ve Trafik Müdürlükleri arasında kurulan internet ağı sayesinde borç, rehin, haciz noterlikler tarafından sorgulanacak. Sorgulama sonucu borcu, rehini veya haczi çıkan araçların devir işlemi yapılmayacak. Noterlerin satış işlemlerini Maliye ve Trafik Müdürlükleri'ne bildirmek için tahsil ettiği posta parası da Mayıs'tan itibaren alınmayacak. Noterlerde 2. el araçların devir işlemi ve tescil belgesi almak 5 dakika içinde tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Noter Yıldızgördü, "Artık satış işlemlerinin tamamı yani gerek satış ve devir gerek buna bağlı tescil ve ruhsat verme işlemlerinin bütünü noterliklerde yapılacak, geçici ruhsat verilecek noterliklerde. Yani işlemleri bittikten sonra geçici ruhsatları noterliklerde verilecek. İnternet ortamında yapılacak satış Ankara'ya bildirilecek ve 1 ay süreli olan bizim verdiğimiz ruhsattan sonra kalıcı olan ruhsatlar oradan şahısların kendi adreslerine gönderilecek. Şoförler Cemiyeti'ne trafiğe yönlendirme gibi

herhangi bir durum söz konusu olmayacak. Vatandaş notere geldiği zaman alıcı ve satıcı bütün işlemlerini noterde bitirerek çıkmış olacak. Cebinde de ruhsatı geçici bir ruhsat olmak kaydıyla buradan o şekilde ayrılacak. Tescil masraflarını ruhsat masraflarını biz tahsil edeceğiz. Miktar aynıdır. Herhangi bir ücret farkı söz konusu değildir. 108 TL olarak trafiğin aldığını parayı biz alıp vatandaşın adına maliyeye yatıracağız" şeklinde konuştu.

 

NOTERLER KURSA KATILACAK

Noter Yıldızgördü, Diyarbakır'da konuyla ilgili bir kurs düzenlendiğini ifade ederek, "Noterliğimiz Diyarbakır Noter Odası'na bağlı olduğu için hafta sonunda uygulamalı kursumuz var. Bizde çalışan 3 personelimiz bu kurslara katılmak üzere Cumartesi günü Diyarbakır'da olacaklar. Uygulamalı bir kurs görerek dönmüş olacaklar. Pazartesi'den itibaren de satışlarımız yeni uygulama çerçevesinde yapacağız" dedi.

 

ZAMAN KAYBI YAŞANMAYACAK

Noter Mehmet Yıldızgördü, yeni uygulamayla vatandaşların zaman kaybının önlenmiş olacağını söyledi. Yıldızgördü, "Vatandaşlarımız noterden çıktıktan sonra cemiyete gitmek trafiğe gitmek gibi benzeri takipçilere işleri teslim etmek, dosya vermek gibi külfetten kurtulacaklar. Hepsi tek merkezde toplanmış olacak. Yani zaman açısından ve mali açıdan vatandaşlara mutlaka olumlu katkısı olacaktır" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL ARAÇ DEVRİNDE ÇİLE BİTİYOR, ARAÇ DEVİR İŞLEMİ UCUZLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2010 Perşembe 14:00:03
Güncelleme :29 Nisan 2010 Perşembe 15:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?