19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

İlk uçak temmuzda inecek

ŞIRNAK'A İLK UÇAK TEMMUZ AYINDA İNECEK

Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçeleri arasında askeri operasyonların sürdüğü Gabar Dağı eteklerinde kurulan Şırnak Havaalanı'nın inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, bölge halkı havaalanın ulaşıma açılmasıyla birlikte ilçe ekonomisinin canlanmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye, Irak ve Suriye sınırında bulunan Şırnak'ın Cizre ilçesi Düzova köyünde yapımı devam eden Şırnak Havaalanı'ndaki inşaat çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in 18 Temmuz tarihinde temelini attığı Şırnak Havaalanı'na ilk uçağın 2011 yılının Temmuz ayında inmesi hedefleniyor. İnşaat çalışmaları devam eden havaalanının Türkiye ve Ortadoğu arasındaki ulaşımda büyük bir rol oynayacağı belirtiliyor. Nüfusu 100 bini geçen ve

Şırnak'ın en büyük ilçesi olan Cizre'ye bağlı Düzova köyünde inşaat çalışmaları devam eden Şırnak Havaalanı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK ile mücadele kapsamında operasyonların sürdüğü Gabar dağı eteklerinde bulunuyor. Yapım çalışmaları Doğusan A.Ş. tarafından devam eden Şırnak Havaalanı'ndaki çalışmalar hakkında bilgi veren firma yetkilisi Veysi Demir, havaalanındaki çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini ve Cizre'ye ilk uçağın Temmuz ayında inebileceğini ifade etti. Demir, çalışmalarla ilgili

yaptığı açıklamada, "Havaalanı ile ilgili kamulaştırma çalışmaları bizim çalışma tempomuzu biraz düşüyor. Biz şu ana kadar yapılan kamulaştırma çalışmalarına göre çalışıyoruz. Kamulaştırma çalışmaları ne kadar hızlı olursa bizim de çalışmalarımız o yönde artacaktır. Bu çalışma temposu ile Temmuz ayında ilk uçağın Cizre'ye inebileceğini düşünüyoruz. Havaalanının ulaşıma açılmasıyla birlikte hem Türkiye ile Ortadoğu arasında bir köprü olacak hem de ilçe ekonomisine ve vatandaşlara büyük bir katkı sağlayacak" dedi.

Şırnak Havaalanı'nın ulaşıma açılmasıyla birlikte ilçe ekonomisinin de canlanacağını ifade eden Cizreli esnaflardan Nezir Değirmenci, "Şu anda uçakla seyahat etmek için Kızıltepe'ye ya da Diyarbakır'a gitmek gerekiyor. Ancak buradaki havaalanının açılmasıyla vatandaşlar uçakla daha fazla seyahat etme fırsatı bulacak. Havaalanı, ilçe ekonomisine büyük bir katkı yapıp birçok vatandaşın da buradan ekmeğini kazanmasına vesile olacaktır" diye konuştu.

Uçak hizmetiyle beraber otobüs firmalarının büyük zarar göreceğini öne süren otobüs firması sahiplerinden Turan Çiçek ise, "Açılacak olan havaalanın otobüs firmalarına büyük bir zarar verecektir. İşler zaten şu anda çok düşük, havaalanının ulaşıma açılması ile birlikte işlerimiz çok düşecek ve vatandaşlar otobüsle seyahat etme yerine uçakla seyahat edecek. Bu da otobüs firmalarına büyük bir zarar verecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Irak arasında yıllardır taksicilik yaparak geçimini sağlayan Sait Güçlü de, "Biz taksiciler şu an da Zaho, Erbil, Süleymaniye, Dohuk şehirlerinden aracımıza bindirdiğimiz yolcuların uçakla Türkiye'de bulunan farklı şehirlere ve diğer ülkelere seyahat etmeleri için Diyarbakır ve Kızıltepe'de bulunan havaalanına götürüyoruz. Cizre'de havaalanının ulaşıma açılmasıyla birlikte hem yolcuların karayolu ile fazla yolculuk yapmasının önüne geçilecek, hem buradaki taksici esnafı daha fazla kazanacak hem

de komşu ülkelerden Türkiye'ye gelecek yolcu sayısında da büyük bir artış yaşanacak" şeklinde konuştu.

HAVAALANININ İSMİ "MEM U ZİN" OLARAK DEĞİŞEBİLİR

Bu arada TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak'a yapılacak havaalanına "Mem ü Zin" adı verilmesini önerdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Kaplan'a "Tabii ki olabilir. Olmaması için bir neden yok" yanıtını verdi.

Yıldırım, Radikal gazetesinde konu ile ilgili daha önceki günlerde bir değerlendirme yaparak, "Ahmed Hani, Yunus Emre, Mevlana gibi ülkenin değerlerindendir. Onun 'Mem ü Zin' eseri de bu coğrafyanın destanıdır. Hikaye iyiliği, erdemi ve aşkı anlatan destansı bir eser. Hele bir doğsun, o zaman bu da seçeneklerden biri elbette. Havaalanı için ihale geçen yıl 9 Eylül'de gerçekleştirildi; sözleşme ise bu yıl 5 Şubat'ta imzalandı. Hükümetin havaalanını gelecek yıl Haziran da yapılacak seçimlerden önce hizmete sokması bekleniyor" demişti.

ŞIRNAK'A İLK UÇAK TEMMUZ AYINDA İNECEK
ŞIRNAK'A İLK UÇAK TEMMUZ AYINDA İNECEK
ŞIRNAK'A İLK UÇAK TEMMUZ AYINDA İNECEK
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2010 Cuma 14:46:02
Güncelleme :4 Aralık 2010 Cumartesi 02:57:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dertli ferdi IP: 94.109.230.xxx Tarih : 4.01.2011 00:29:03

 merhaba herkese  cok guzel bir gelisme sirnak a uçak inse o zaman cabuk bitrien  havaalani ben koyume  gelmek istiyorum  kosralikoyu eski adi Hessana  allah devletimizden razi olsun  saygilarimla hessana nin cuguyum  doslarim