28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

İnsan Hakları Komisyonunun denetimi

Şırnak Valiliği İnsan Hakları Komisyonu'nda görevli 15 kişiden oluşan bir heyet, nezarethaneleri gezerek incelemelerde bulundu.

Valilik Şırnak Valiliği İnsan Hakları Komisyonu'nda görevli 15 kişiden oluşan bir heyet, nezarethaneleri gezerek incelemelerde bulundu.

Valilik İnsan Hakları Komisyonu, insan haklarına saygı, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi konusunda nezarethaneleri denetleyerek rapor hazırladı. İncelemeye, Vali Yardımcısı Mümin Öztürk başkanlığındaki komisyon üyeleri, İl Planlama Koordinasyonu Müdürü Kazım Zan, ŞIRGEV Müdürü Rahmet Yumak, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ürgen, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Ali Ayan, Baro Sekreteri Av. Ali Bayram, Devlet Hastanesi Baştabibi Lokman Üren, Atatürk Mahallesi Muhtarı Kadri Bayar ve diğer üyeler katıldı. 
Komisyonun ilk durağı Şehit Mehmet İşler Polis Karakolu nezarethanesi oldu. Burada incelemelerde bulunan heyet, gözaltına alınanların giriş çıkışlarını defterden inceleyerek, ilgililere sorular sordu. Komisyon, avukatın müvekkiliyle görüşeceği odaya bir masa ve sandalyenin konulmasını, nezarethanedeki gözaltına alınan şahısların oturacağı tahtanın değiştirilmesini, temizlik konusuna da biraz daha titizlik gösterilmesini ve Ceza Mahkemeleri Kanunu'nun şüpheli haklarıyla ilgili panonun yeni kanunun 147 ve 150. maddelerine göre değiştirmesini rapor etti. 

Komisyon daha sonra Emniyet İl Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin nezarethanesinde incelemelerde bulanarak, burada da benzer bir rapor tuttu. İncelemelerini İl Jandarma Komutanlığı'nda sürdüren İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, "Şehit Polis Mehmet İşler Polis Karakolu, Emniyet İl Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İl Jandarma Komutanlığı nezarethanelerinde incelemelerde bulunduk. Bazı ufak tefek eksiklerin dışında genel itibarıyla nezarethanelerin iyi durumda olduğunu gördük. Bu da insan hakları konusunda ilerlediğimizin bir göstergesidir" açıklamasında bulundu. 

Komisyon, bundan sonra Şırnak'ta bulunan tüm kurumları denetleyeceklerini belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 18:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?